Varmkompost

Sedan en längre tid tillbaka producerar vi ganska lite soppor. Vi har en vanlig soptunna som töms varannan fredag men den är sällan full. En av de stora anledningarna är att vi odlar och lagar allt mer av vår mat från grunden. Vi köper i stort sett inga grönskar eller frukt, varken färska, inlagd eller konserverad. Jag bakar nästan allt vårt bröd och för den delen fikabröd. Handlar vi bröd eller fikabröd är det från ett bageri eller konditori och då kommer varan i pappersförpackning vilken vi sedan eldar upp i pannan (för att få värme och varmvatten). För den delen eldar vi upp allt papper förutom magasin och annat glansigt papper, det slänger vi på återvinningsstationen. Rester från matlagningen och lagringen så som skal slänger vi på komposten något jag skrev ett längre inlägg om i höstas (läs mer: Kompost). Det vi dock inte slängde på komposten var matrester från tillagad eller processad mat eftersom vi har en kallkompost. Eftersom det har varit ganska lite matrester (katterna får en hel del) så har det inte varit ett problem. Men från och med första januari i år (2024) är det inte längre tillåtet att slänga matrester med övriga soppor. Numera ska matrester sorteras och slängas på speciellt angivet sätt för din kommun. Här hos oss innebär det en grön påse som ska slängas i soptunnan eller om det till och med är så att den ska slängas i ett kärl på tunnan, jag är inte helt hundra då vi inte gjort det.

Vi började fundera på hur vi skulle lösa detta innan årsskiftet. Alternativen var en egen komposthink inom hus där vi sedan grävde ner innehållet eller att skaffa någon form av varmkompost. Jag är fortfarande inte förtjust i bokashi eftersom det innebär att vi måste köpa speciellt strö och så vidare. Vi började båda titta runt lite på andrahandsmarknaden och hittade en varmkompost från Joraform.

Foto: Sofie

Efter att ha läst på lite om märket och modellen verkade det toppen för våra behov, enda kruxet var att den fanns utanför Kungsbacka. Detta var i januari och väglaget var inte det roligaste för en längre bilresa. Jag hörde ändå av mig till säljaren och vi kom överens om priset och att vi skulle hämta komposten i februari.

Nu står den på plats och vi har använt den i några veckor. Det första facket är fullt och vi har börjat fylla det andra. I varmkomposten slänger vi numera alla matrester och en del växtrester som blad från inomhusväxter. Resten slänger vi fortfarande på kallkomposten.

Foto: Sofie

Förhoppningsvis täcker detta den sista luckan i vårt kompostbehov. Jag ser fram emot att se hur fort varmkomposten omvandlar avfallet till mulljord och om den är tillräcklig i storlek.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.