Om mig – Sofie

img_1804Foto: Niklas Nilsson

Så vem är Sofie? Det finns nog både ett enkelt och ett mindre enkelt svar på den frågan.

Det enkla är att jag är kvinna, faster, kattälskare, fru, akademiker, lantis, feminist, vegetarian, andlig och en del annat.

Ett mer komplext svar är att jag är en kvinna på drygt 40 som bor på en gammal bondgård med min man och våra katter. Jag är statsvetare och teolog men drömmer om ett cykliskt liv här på gården. Sedan 2018 odlar jag och målet är att vi ska bli självförsörjande på en hel del grödor. På gården har vi ett ca 900 kvm stort odlingsområde med ett 30 kvm tunnelväxthus, odlingsbäddar och odlingslådor och några träd. Vi har också ett mindre växthus, odlingslåda för örter och pallkragar för odling närmare huset. Där finns även en bärträdgård, äppel- och plommonträd.

Jag älskar att baka och ställer gärna till med kalas, fast helst utan alkohol som jag allt mer sällan dricker. Pysslar även en hel del, allt från att plantera blommor, inreda och skapa saker i papper så som kort och tags. Tycker om att hålla traditionen med att skicka kort till födelsedagar och högtider vid liv.

Absolut älskar december och tiden fram till jul. Då pyntas det överallt i huset, det bakas och kokas godis, vi äter alla måltider på vår julservis och gör vår egen adventskalender. En underbar och mysig tid.

Så, varför startade jag en blogg? En dag insåg jag att jag tycker och tänker en himla massa och har alltid gjort. Det finns dessutom en himla massa som berör mig. Då tänkte jag att det rätta stället att skriva av sig på var en blogg.

Så min blogg föddes och har varit igång i över 10 år 🙂

Jag kommer att skriva just om sån’t som berör mig, det kan vara något jag läser, hör eller upplever. Ni kan läsa mina bok- och filmrecensioner, om min vardagar och om mina tankar kring livet. Jag delar även med mig av tips och idéer från mitt pysslande och odlande.

26 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Marie Louise
    Jul 23, 2009 @ 20:56:05

    hejsan!
    Jag ska tatuera mig och hittade en text som jag ville ha och det skulle stå på hebreiska. Sökte på google och hittade din sida. Såg att du hade läst hebreiska och tänkte att du kanske kunde hjälpa mig och översätta ? :)Svara till min mejl.
    // MVH

    Gilla

    Svara

  2. Andreas
    Aug 11, 2009 @ 16:35:52

    Vad gör man?
    Sitter o skriver det sista på min teolog kan. klar med allt utom en 7.5 p uppsats, väljer att googla lite, hittar dig o din blogg…läser lite…kul att det finsn fler kristna på denna planet…skrattar…härligt med utbildningen, jag har gjort i stort samma resa som du, för mycket poäng, för lite Csn kvar, mycket plugg o jobb…men u är ajg snart där, hopps kunna böja på PIUS nu till hösten…ville bara slänga iväg några ord då slipper jag skriva på min uppsats..skrattar…skicka gärna iväg ett mail: andreas.bernmyr@svenskakyrkan.se

    Gilla

    Svara

  3. Anders Branderud
    Aug 24, 2009 @ 13:04:11

    Hej, hej!

    Jag hittade din blogg när jag googlade på ”hebreiska” och ”tenta”.
    Eftersom du är intresserad av teologi, så skulle jag vilja tipsa om följande hemsida: http://www.netzarim.co.il
    Mycket forskning om kristendomens ursprung..

    Vänliga hälsningar, Anders

    Gilla

    Svara

  4. Madeleine
    Okt 09, 2009 @ 09:40:33

    Hej!
    Jag heter Madeleine och vill, så som du, också studera till präst. Än så länge har jag som plan att påbörja Svenska kyrkans grundkurs till nu i vår 2010, för att sedan börja med teologistudierna till hösten samma år.
    Jag har läst lite om att du hade ett möte med prästadjunkten David Kindbom – vad ställde han för frågor? Vad kände du var väldigt viktigt för dem; alltså en kristen bakgrund (familj), sitt nuvarande engagemang i kyrkan, eller vadå?
    Åh jag hoppas du svarar, gärna via min mail. Du verkar vara en god människa och jag hoppas allt går dig väl!
    Gud välsigne dig.

    Mvh Madeleine

    Gilla

    Svara

  5. channah kjellermo
    Maj 09, 2011 @ 16:36:51

    Hej,
    jag såg just din blogg. Jag försökte läsa inlägget ”besked från biskop Eva”,
    men där måste man ha lösen såg jag.
    Jag heter Channah och har just blivit ifråntagen min prästkandidatur (i höst skulle jag ha gått slutterminen på pius och vigts i januari 2012) av samma biskop.
    jag undrar om man kanske kan få läsa din historia, om beskedet från biskopen?
    Kanske du sa nej, det framgick inte inte om du sa nej eller fick nej. Vad jag försöker
    säga är att jag är nyfiken. nyfiken därför att jag själv nu måste nuorentera mig och
    hitta nya vägar att gå och ett nytt sätt att leva. Ett liv utan kyrkan.
    Så därför är jag intresserad.

    Maila gärna, om du läser detta.

    MvH

    Gilla

    Svara

  6. Veronica Ferreira
    Aug 15, 2011 @ 01:37:59

    Hejsan Sofie,
    jag försökt hitta ett mailadress jag kan skriva till dig. Ville dela av min erfarenhet av att vara prästkandidat och från en dag till en annan inte blir det längre.. Undrar om jag skulle kunna få ditt mailadress och kanske byta erfarenhet?
    Mvh, V

    Gilla

    Svara

  7. Bruce W
    Okt 09, 2011 @ 22:48:09

    En annan synvinkel är ju att systemet funkar som det ska när det sållar ut den som är mindre lämplig att bli präst även om du inte blev gallrad från början vilket är tråkigt för din del. Exempelvis bara för att du har påbörjat läkarutbildningen så är det ingen garanti att du blir läkare och kan dessutom bli av med läkarlegitimationen om man missköter sig. Så på ett sett kanske det är skönt att du blev fråntagen prästkandidaturen i ett relativt tidigt skede.
    Lycka till!

    PS detta är en generell upplysning…

    Gilla

    Svara

    • Sofie
      Okt 10, 2011 @ 06:29:28

      Problemet är inte att jag fick ett nej problemet är sättet som kyrkan behandlar folk på. Att bli präst är ett kall, det är mer än ett arbete och därmed borde kyrkan vara mer försikiga med hur de behandlar människor. Det borde finnas en tydlig, skriftlig motivering. Personen borde bli erbjuden samtalsstöd och dessutom borde kyrkan vara mån om att personen fortfarande känner sig välkommen i kyrkan. Alla behövs, även om man inte blir präst. Så som sagt, problemet är inte det negativa beskedet utan den respektlöshet och hänsynslöshet som visas människor. Å jag har många, många sådana exempel.

      Gilla

      Svara

      • Nils Ivar Tenmann
        Maj 20, 2012 @ 14:38:05

        När industrin behövde en växande andel av befolkningen till arbetskraft kallades kvinnorna ut från kyrkans och hemmen olönade kall till omsorg möda för livsbetingelsernas reproduktion… de kallades härför till lönearbete inom skolan, vården, barn-och äldretillsynens professioner… kallet och dess möda i anlätes svett hör ihop… men professionalisering och lönearbete går väldigt illa samman med vårt kall som människor… förmågan och viljan att göra så gott vi kan med det vi har för händer tror jag är det kall vi alla i grunden är begåvade med… även tjuven strävar till att göra det perfekta brottet som något gott i dennes sociala sfär liksom vi andra i övergripande syfte vill vara till gott för ”den andre” genom våra göromål…

        Får vi bara tillåtelse finns det knappast någon gräns för hur gärna vi bemödar och anstränger oss att göra så gott vi kan… men min livserfarenhet är att de flesta människorna just inte tillåts göra vad de är ämnade till genom förmåga och förvärvad förmögenhet… vi ska helst göra det vi kan så fort som möjligt hellre än så bra som möjligt… och det har jag märkt skapar inte några konstverk av oss utan mest fuskverk… följden blir förlust av respekt och tillit inför både oss själva som mellan varandra…

        Inga lönehöjningar i världen kommer kunna ge lärarna respekten tillbaka sedan kallet gått förlorat redan ett par år efter utbildningen… högre lön oavsett krontalet blir aldrig en ersättning för förlust av respekten hos eleven… kall och respekt är ett förhållande av ömsesidighet mellan eleven och läraren likt kommunicerande kärl… lönen rör bara förhållandet mellan samhället, företagen och lärarna…

        Många som är kallade att göra gott för sjuka, skadade och gamla… som t.ex läkarna, vilka vet att vara kallade läka människor… söker sig till ”Röda korset” eller ”Läkare utan gränser” för att bevara sitt kall och slippa reduceras till doktorer som docerar ut diagnoser i parti och minut som andra ord för ekonomiska doktriner om
        effektivitet och lönsamhet i verksamheten…

        På många sätt och vis är det rena natta, svart svart, svart… men livet är ju paradoxalt och nog går det att se ett ljus i denna motsättning mellan professionalisering/lönearbete och kall… nu när man tjatar som mest om ökad och full sysselsättning visar ungdomen ett kall som inte nöjer sig med en eller tio sysselsättningar för att få inkomsten räcka till för dagen… de söker framför allt en meningsfull och livskraftig tillvaro… inte sysselsättning…

        Be inte om rättvis bedömning… visa rätt väg, du är den…

        Gilla

  8. Annika
    Okt 12, 2011 @ 06:44:43

    Bruce W, du har helt fel ang läkarutbildningen, man gör allt för att studenterna ska klara sig igenom sina olika delmoment i utbildningen. T ex har man möjlighet att göra sin tenta sex (6) gånger, mot vanliga lärosäten som har fem (5). Och du får alltid möjlighet att göra om dina praktik- och labbperioder och du har misslyckats.
    Och Socialstyrelsen tar väldigt sällan ifrån någon läkarlegitimationen, då ska det vara uppenbar misskötsel och andra problem.

    Gilla

    Svara

  9. Annika
    Okt 12, 2011 @ 06:45:11

    .. om du har …

    Gilla

    Svara

  10. Sara
    Nov 02, 2011 @ 17:41:57

    Vad jag vet får man generellt göra tentor hur många gånger man vill, tills man klarar dom. Jag har inte hört/läst att det skulle vara en gräns på hur många gånger man får göra en tenta. Finns det källa på siffran? Möjligtvis att läkarutbildningen har en gräns, men samhällsvetenskapen vad jag vet har ej någon gräns.

    Håller med Sofie att det är mycket dåligt att de inte kan ge en ordentlig skriftlig motivering på varför man ej får fortsätta sin utbildning till att bli präst, och jag kan tycka att de borde vara nog duktiga människokännare för att kunna gallra ut de som inte passar långt tidigare under utbildningen, eller berätta vad man som person bör förändra eller förbättra för att bli godkänd. Att ge ett sådant beslut i slutet av en lång utbildning är tarvligt! Jag tycker läkarutbildningen borde ha lite av samma system, det är väl ingen läkarstudent som inte får fortsätta sin utbildning för att de inte anses lämpliga, det är väl oftast på grund av att de inte klarar av utbildningen eller gör stora missar, men personligheten? Hur många olämpliga läkare finns det inte där ute?? Förmodligen långt fler än olämpliga präster, och hur mycket mer skada kan en olämplig läkare göra mot en olämplig präst? Läkarna får ju all världens möjligheter till att utvecklas och bli bättre läkare, varför kan man inte vara lika förstående mot präster?

    Jag tycker att det luktar politik och rädsla för kritik om hela svenska kyrkan. De vill leva i sin lilla värld utan kritik, utan vilja till förändring.

    Gilla

    Svara

    • Sofie
      Nov 02, 2011 @ 19:17:08

      Från Högskoleförordningen kapitel 6:

      Antal prov m.m.

      21 § Om en högskola begränsar det antal tillfällen som en student får genomgå prov för att få godkänt resultat på en kurs eller del av en kurs, skall antalet tillfällen bestämmas till minst fem. Om godkänt resultat på en kurs eller del av en kurs förutsätter att studenten genomgått praktik eller motsvarande utbildning med godkänt resultat, skall antalet praktik- eller motsvarande utbildningsperioder bestämmas till minst två. Förordning (2006:1053).

      22 § En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar mot det. Förordning (2006:1053).

      Gilla

      Svara

  11. Sara
    Nov 02, 2011 @ 20:10:40

    Oki, men det står om, det innebär att högskolor själva har rätt att bestämma om de vill lägga in en gräns för hur många gånger man får tentera en kurs? De tjänar ju på att ha studenter som klarar sina kurser då de får in pengar för varje student som har klarat ett delmoment eller kurs beroende på hur de har lagt upp utbildningen.

    Gilla

    Svara

    • Sofie
      Nov 02, 2011 @ 21:44:31

      Nackdelen där är att ju fler gånger du går en kurs eller för den delen tar en omtenta desto mer kostar den studenten och tär därmed på de resurser lärosätet får. Sen har det förts diskussioner i omgånger om att det ska framgå på betyget om det är en omtenta eller inte. Det för att det ska bli mer rättvist än vad det är idag, framförallt för dem som tar tentor första gången. Men visst är det så att lärosätet får pengar nä en kurs är avklarad.

      Gilla

      Svara

  12. Anna-Lena
    Aug 02, 2012 @ 11:33:46

    Svara

  13. Grazyna
    Dec 07, 2015 @ 05:13:11

    Hej Sofie !
    Du skulle älska baletten ”Kameliadamen”👍😊
    Visas på Kino i Lund just nu.
    Jag var där igår. Kan varmt rekommendera ! Underbar !
    Läste boken för många år sen, liksom många andra av Dumas .
    Hälsningar !

    Gilla

    Svara

  14. Josef Boberg
    Dec 26, 2015 @ 13:00:27

    Fortsatt all Lycka till med Ditt bloggande osv !

    Gillad av 1 person

    Svara

  15. A.R.Yngve
    Mar 22, 2017 @ 09:59:51

    Tar du emot boktips? Här är ett…
    Ta en titt på den svenska äventyrsbokserien ”De mörka tidevarven” — om hur medeltiden återuppstår i framtiden: http://darcages.com
    Böckerna finns på biblioteket.

    Gilla

    Svara

  16. Tatjana
    Maj 26, 2017 @ 16:56:15

    Hej! Jag älskar THE BRIDE morgonrocken som du la upp bild på. Var hittar man en sån?
    Tack!
    Hälsningar //Tatjana

    Gilla

    Svara

  17. Johanna
    Nov 13, 2019 @ 22:40:32

    Hejsan! Ju snubblade över din sida när jag i panik googlat efter lokaler för bröllopsfest i Finspång så gissa om lyckan blev total när ju ramlade över din blogg.
    Jag lyckades inte riktigt hitta hur allt blev sedan för er, hittade inlägget dör ni väljer bort slottet och istället väljer hotellet.
    Ja skulle så gärna vilja läsa allt om er planeringar osv. Som inspiration och be att tänka på.
    Hur om jag hitta dessa inlägg?

    Otroligt tacksam för svar.
    Här du även bilder från er magiska dag på hotellet?
    Mvh/Johanna

    Gilla

    Svara

  18. A weirdo with...
    Apr 02, 2024 @ 15:33:32

    Åh vad häftigt att du varit igång i över 10 år!

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.