Ett djurs värde

Våren 2010 skrev jag min C-uppsats i Tro- och livsåskådning. Det pågick en het debatt kring vargjakten i media och jag valde att titta lite närmare på den ut ett tros- och livsåskådningsperspektiv. Resultatet blev att jag valde att bli vegetarian. Till en början var jag inte strikt i min kost, vissa tillsatser slank ner ändå även om jag ratade gelatin. Men med tiden läste jag på mer och mer om innehållet i min mat och blev därmed mer och mer strikt. Olika tillsatser valdes bort liksom löpe och vassle. Idag är jag inte riktigt så strikt men mer eller mindre. För mig handlar det fortfarande om djurens välmående och att vår moderna djurhållning på många sätt är värdelös som i saknas värdegrund eller eftertanke.

Vargjakten har varit ett hett debattämne ett par gånger till sedan 2010 liksom djurhållning på våra djurparker och av tamdjur. I helgen läste jag att Skansen har avlivat sina fyra vargar då de inte längre ska hålla varg. Istället ska de satsa på fjällräv för att skapa en reservpopulation som eventuellt ska placeras ut i det vilda. Hur tänker de nu? De ska alltså skapa en reservpopulation av fjällräv på Djurgården i Stockholm, en population som dessutom ska visas upp för allmänheten och dessutom generera någon form av intäkt. Jag förstår också att det kostar att hålla djur men om nu staten finansierar en verksamhet som Skansen borde det då inte vara bättre att finansiera ett vilddjurscentrum ute i det vilda, ett centrum som har som uppgift att bevara mångfalden i naturen och därmed rädda utdöende arter.

Att stänga in djur eller för den delen föda upp djur i bur borde inte vara ett sunt sätt att bevara mångfald på. Att dessutom låta dessa djur leva på små ytor till allmänhetens beskådan kan knappast vara för djurens bästa. Det låter mer som lönsamhet och vinstintresse, speciellt när djuren i fråga avlivas när det inte längre fyller en funktion.

Jag brukar tänka på det när jag åker förbi alla dessa hästgårdar också. En ensam häst i en liten hage som dessutom är upptrampad och mest består av lera. Kan det vara ett värdigt eller ens drägligt liv för hästen. Sällskap en eller två gånger om dagen när det passar människan eller rättare sagt ägaren. Hur blev det så här? När blev djur en förbrukningsvara som mäts i mänskliga behov, lönsamhet och underhållningsvärde?

Allt var definitivt inte bättre förr men dagens moderna samhälle verkar ha tappat medmänskligheten till förmån för egoistiska handlingar och värderingar. Jag önskar innerligt att vi alla tog oss tid och stannade upp, funderade på vad vi verkligen värdesätter och sedan valde att följa den riktningen. Pengar är inte allt, det är egentligen det lilla i livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: