Bok: Den röda adressboken av Sofia Lundberg

Den röda adressboken är Sofia Lundbergs debutroman och en utmärkt sådan. Berättelsen tar sin början i nutid hemma hos en åldrad Doris som minns tillbaka med hjälp av sin röda adressbok. En adressbok hon fick av sin pappa som 7-åring.

Berättelsen är gripande och fascinerande men också sorglig. Att möta den åldrade Doris är inte lätt, hemtjänsten ser sällan personen bakom åldern och hennes enda släktingar bor på andra sidan Atlanten. Doris har upplevt kärlek, glädje, sorg och fattigdom. Hon har rest land och rike runt och upplevt ett världskrig. Hon har sett och hört mer än många andra och verkar trots allt tillfreds med sitt liv och att hon står inför döden.

Jag har skrattat och förundrats genom berättelsen, jag har fällt många tårar och fått följa med på en fantastisk resa. Detta är en varm och genuin berättelse.

Så här skriver Adlibris om boken: Reviderad nyutgåva av gripande relationsroman som spänner över ett helt liv och tar med läsaren på en resa till svunna tiders Paris, New York och Stockholm. Huvudpersonen Doris, 96 år, lever alldeles ensam i en lägenhet på Bastugatan i Stockholm och hennes enda kontakt med omvärlden, förutom hemhjälpen, är systerdotterdottern Jenny som bor i USA. Doris har haft samma adressbok sedan 1928. I den finns alla de människor hon mött genom livet. De flesta av namnen är överstrukna, döda, men en dag börjar Doris skriva ner sina minnen till Jenny. Det blir en fascinerande berättelse om vänskap och äventyr, lycka och sorg, och om den stora kärleken som man aldrig glömmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: