Kurs i högkänslighet (HSP) – tankar efter kursen

I mars berättade jag att jag anmält mig till Kurs i högkänslighet (HSP). En kurs jag sett fram emot men som också fick mig att återigen ifrågasätta om jag verkligen är högkänslig. Jag vet inte vad det är med mig och detta ständigt ifrågasättande av min egen person. Det är rent ut sagt tröttsamt men ändå fortsätter jag att göra det.

Hur som, kursen gick av stapeln lördagen den 4 maj mellan klockan 10 och 16. Vi höll till i HumaNovas vackra lokaler i Gamla stan.

Jag anlände en liten stund innan vi skulle börja och tog god tid på mig att hänga av mig och så. När jag kom in i kurssalen noterade jag att vi var många, 17 stycken närmare bestämt. Det kändes trångt i kurssalen och jag fick lite lätt hjärtklappning. Stolarna var utplacerade i en halvmåne och jag noterade att båda platserna på kanten redan var upptagna. Jag fick helt enkelt välja en annan plats.

När jag satt mig till rätta noterade jag att det fanns en inledande instruktion på tavlan. Vi skulle dels hämta vår namnbricka och dels skriva ner två saker på post-it lappar som vi skulle fästa framme vid tavlan. De två sakerna var vad vi hade för förväntningar på dagen samt vad vi ville lära oss mer om. Klockan blev 10 och vår kursledare Harriet Persson satte igång i ett rasande tempo.

Ledorden för dagen var: kunskap, strategier och meningsfullhet. Harriet varvade korta föreläsningar med egen reflektion och samtal i mindre grupper.

Vi fick bland annat lära oss att, enligt Elaine Aron har det högkänsliga personlighetsdraget fyra sidor, dessa kan kommas ihåg med hjälp av order DOES.

  • D står för djup bearbetning av sinnesintryck och information vilket är det unika med det högkänsliga personlighetsdraget.
  • O står för överstimulering. Det går åt mycket energi till att som högkänslig lägga märke till så många detaljer och nyanser och bearbeta dessa på ett djupare plan. När situationen är komplex, intensiv eller vara för länge blir vi överstimulerade vilket i sin tur ofta skapar stress.
  • E står för emotionell mottaglighet och empati. Högkänsliga personer har starkare känslomässiga reaktioner än andra på både positiva och negativa upplevelser. Vi har lätt för att känna empati och vet ofta inte bara hur en annan person känner sig, utan vi känner även i viss mån på samma sätt som personen.
  • S står för mottaglighet för subtila stimuli vilket innebär att högkänsliga personer ofta märker detaljer, nyanser och små förändringar som andra inte ser. Detta beror inte på att högkänsliga har ovanligt skarpa sinnen utan på ett känsligare nervsystem som medför att vi behandlar sinnesintryck mer noggrant än andra.

Vidare pratade vi om hur våra upplevelser under uppväxten påverkar får potential att blomma ut. Faktorer som spelar roll är miljökänslighet, anknytning och självmedkänsla. Detta är ett område jag skulle vilja veta mer om, speciellt om hur anknytning påverkar dels barnet och dels barnet som vuxen. Jag är även intresserad av hur man som vuxen kan läka såret efter en otrygg anknytning, framförallt som högkänslig då en vi oftast tar större skada av en otrygg uppväxt än andra barn.

Kursen fortsatte och det kändes som om tempot till och med ökade. Vi pratade om olikheter mellan högkänsliga personer, vi pratade om vad som var meningsfullt i vara liv och vad som skapade meningsfullhet för oss och vi pratade om överstimulering. Vi det här laget var jag trött och överstimulerad och ville allra helst gå hem. Men det var en dryg timme kvar och gruppen fick välja om vi skulle prata om relationer eller arbetsliv, det slutade med att vi hann med båda. Eller inte vi, utan gruppen. Själv tog jag en välbehövlig paus och lyssnade in mig själv istället för gruppen. Sedan avslutade vi dagen tillsammans med några korta reflektioner.

På det hela taget var det en intressant och givande dag, men tempot var på tok för högt för mig och jag hade önskat att vi hade fått mer tid till reflektioner och gruppsamtal.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: