Shamanens väg

I höstas var jag på Min första trumresa och tyckte om det sättet att meditera på. Upplevelsen var intensiv och vacker och sedan dess har jag kikat efter andra event inom samma genre. I januari var jag på Hellas gården och gjorde en shamansk reningsceremoni. Ceremonin guidades av Yarrow Heart som är medicinbärare inom Tengri Shamanism.

Det var en fantastisk kväll i cirkeln tillsammans med våra förfäder. Yarrow Heart har ett milt sätt och en fantastisk närvaro. Det jag framförallt uppskattade med ceremonin var kopplingen till dåtid och framtid, förfäder och kommande generationer.

Yarrow Hearts egen beskrivning av ceremonin:
Att genomgå en reningsceremoni skapar grunden för en ren start och en balanserad grundning i ditt eget inre, i ditt skapande och även i din relationer inför den nya tiden framför dig. Ceremonin startar med en fjäderrening, sedan kommer deltagarna att guidas genom reningsceremonin där du bland annat rensar de tunga band du har till andra personer och händelser. Reningsceremonin vänder sig till både dig som är shamansk utövare och dig som nyligen börjat utforska din spirituella närvaro. Tillsammans sätter vi våra rena intentioner för år 2019, for oss, jorden och vår eviga relation.

För några månader sedan såg jag att Anna-Maria på Wellnesscenter bjöd in till en dag om shamanens väg. Det lockade mig och som tur var kunde jag närvara den dagen. Nu när jag pendlar i jobbet är det inte alltid så lätt att få till varken vardagskvällar eller helgdagar.

Jag såg fram emot dagen med nyfikenhet. Dagen innan mådde jag inte så bra men jag valde att ändå närvara vilket jag är glad för. Dagen började med en kort introduktion, vi landade i rummet och sedan var det dags för smudging eller rening. Vi välkomnades in i rummet och dagens första trumresa började. Under denna trumresa fick vi möta våra kraftdjur. Min örn hade redan anlänt, hon cirklade beskyddande ovanför mig och sedan över hela cirkeln. Jag kände mig trygg. Dessutom var mormor där och höll mig sällskap. Det fantastiska var också att jag kände hur våra förfäder gjorde oss sällskap och täppte igen glappen mellan oss deltagare i cirkeln. Cirkeln var sluten och full av ljus kraft och energi.

Jag älskar de små samtal jag har med mormor under dessa trumresor, som jag nämnt tidigare gick mormor bort för drygt 5 år sedan och jag saknar henne enormt. Men att få samtala med henne på detta sätt gör det hela lite lättare. De samtal vi har läker även gamla sår vilket jag är tacksam för.

Innan lunchpausen hann vi även med en rörelsemeditation med fokus på att balansera hjärtchakrat. Det var fint att få röra på sig och att hitta in i takten till musiken.

Under lunchen gick jag iväg själv för att gå en chans att landa efter förmiddagens upplevelser. Jag åt lite Thaimat och tog en promenad i solen. Det var skönt att komma ut i luften och jag kände att jag var själsligt trött, jag hade mycket väl kunnat åka hem.

Men det var ett pass kvar på dagen, vi hade en stunds sharing när vi kom tillbaka. Sedan var det dags för soul retrival vilket innebär att hämta hem förlorade själsdelar. Jag gick lära mig att inom den shamanska läran tror man att människan har två själar; en kroppslig och en flyktig. Den flyktiga är den själ som reser under exempelvis en trumresa men också när vi drömmer. Det är också den själ som splittras av smärtsamma upplevelser eller trauman. För att bli hela igen behöver vi hämta hem dessa själsdelar.

Återigen lade vi oss tillrätta på våra mattor. Denna gång började vi med att andas häftigt för att komma djupare ner i vårt medvetande, för att minnas något smärtsamt som vi behövde hjälp med att läka efter. Med oss på resan hade vi åtminstone en guide eller vårt kraftdjur. Ett minne kom till mig på en gång samtidigt som ett annat gjorde sig påmint. När Anna-Maria började trumma regnade det små, små själsbitar över mig. Jag omfamnade dessa och stoppade in bitarna i hjärtat. Mitt hjärta som där och då var öppet och alldeles gyllene. Det kändes som om bitarna föll på plats och jag mådde bra. Jag var klar, men trummandet pågick för fullt vilket medförde att jag sakta flöt djupare ner i mitt medvetande och började sväva. Min själ steg upp och kände behov av att hela två av de andra deltagarna i cirkeln. Jag kallade hem henne men hon ville inte, likt ett lekande barn hoppade hon runt i cirkeln och skrattade. Jag kallade igen men återigen blev jag ignorerad. Lätt skrämd försökte jag att fokusera på trumman, på Anna-Marias ord. En stund senare avstannade trummandet och min själ, den lilla flickan återvände hem till mig och jag återfick medvetandet.

Vi avslutade med tacksamhet i cirkeln och därmed var dagens cirkel upplöst. Det var en fint och tänkvärd dag även om jag återigen inser att jag inte alltid mäktar med så många upplevelser på en och samma dag.

Anna-Marias egen beskrivning av dagen:
Dagen kommer innehålla trumresor, öppna sacred space, shamanska sånger o bön. Vad är ditt totemdjur din livsväg, soul retrival där du hämtar hem själsdelar. Det betyder har du varit med om saker som skadat dig sårat dig splittras själen o de kan du hämta hem igen. Trumhealing som är djupgående. En fortsättning på detta kommer vid intresse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: