Kurs i högkänslighet (HSP)

I höstas var jag på kurs på HumaNova via jobbet, ämnet för kursen var Motiverande Samtal (MI). Det var en väldigt givande kurs som har gett mig ett annat perspektiv på samtal, interaktion och förändringsarbete. Jag uppskattade även HumaNova som kursarrangör och tittade runt lite på vad de har för fler kurser.

Jag föll för deras Kurs i Högkänslighet (HSP) och ska gå kursen nu i maj. Det är med skräckblandad förtjusning som jag ser fram emot kursen. Då jag själv finner mycket av HSP i min personlighet ska det bli spännande att få veta mer om högkänslighet samt att få verktyg för att hantera vardagen än bättre. Samtidigt tror jag att kursdagen kommer att vara överväldigande och omtumlande och att jag måste ge mig själv tid till reflektion och eftertanke efteråt. Något jag har lärt mig de senaste åren är att jag behöver tid för just reflektion och eftertanke, att det tar några dagar för mig att landa efter alla typer av upplevelser.

Så här skriver HumaNova om kursen: Högkänslighet – ett personlighetsdrag med utmaningar och glädjeämnen

  • Tänker du över saker mer än de flesta andra?
  • Lägger du märke till detaljer och nyanser som andra inte ser?
  • Känner du av andra människors sinnesstämningar?
  • Uppskattar du djupa samtal mer än småprat?
  • Känner du dig lätt överväldigad, när det händer mycket runtomkring dig?

Då är du kanske högkänslig.

Högkänslighet är ett ärftligt personlighetsdrag som 15-20 procent av alla människor föds med. Högkänsliga personer är empatiska och reagerar mer än andra på både positiva och negativa upplevelser. De lägger märke till detaljer som de flesta andra missar och bearbetar sinnesintryck och upplevelser djupt. Nervsystemet är känsligare än hos andra, vilket gör att de lättare blir överstimulerade. Högkänsliga personer längtar efter att engagera sig i kreativa och meningsfulla sammanhang.

Som minoritet i ett samhälle som är anpassat efter den utåtriktade icke-högkänsliga majoriteten kan en högkänslig person möta svårigheter i vardagen. Därför är det viktigt att lära känna sin känslighet och vilka styrkor, svagheter och behov som finns. Då går det att hitta strategier som kan hjälpa individen att hantera utmaningar och visa sina resurser.

Ledorden under denna kursdag för högkänsliga och alla som är intresserade av högkänslighet är kunskapstrategier och meningsfullhet.

Kursen ger dig kunskap om vad högkänslighet är och hur den påverkar ditt liv och dina relationer. Genom övningar och samtal lär du känna din egen känslighet bättre. Dessutom får du exempel på strategier som hjälper dig att hantera utmaningar och svårigheter. Vi undersöker också hur vi kan ha mer trygghet, glädje och mening i våra liv. (Källa)

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Trackback: Kurs i högkänslighet (HSP) – tankar efter kursen | Spana hos Sofie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: