Bok: Orkidébarnet av Charlotta Lagerberg-Thunes

Orkidébarnet av Charlotta Lagerberg-Thunes, första boken om Lovisa. En bok om högkänslighet (HSP) och skam. Lovisa, eller Lo, är ett högkänsligt barn som är expert på att känna av känslostämningar. Hon växer upp i en dysfunktionell familj där mamman dricker och pappan är ständigt frånvarande. Redan i tidig ålder tar Lo på sig ansvaret för familjen och glömmer bort sina egna behov, hon tar på sig skulden för allt och bär familjens skam och skuld på sina axlar. Den lilla kärlek och omtanke Lo får suger hon glupskt i sig och bevarar djupt i sitt hjärta och tar fram när livet är extra hårt.

Själv blev jag nyfiken på boken när jag läste att det är en roman om högkänslighet. Jag gillade idén om en roman där huvudpersonen var högkänslig och såg fram emot den gestaltningen. Tyvärr tycker jag inte att det blir så tydligt. Visst är Lo suverän på att känna av känslostämningen hemma, hon parerar mammans alkoholism och pappans frånvaro. Men är det för att hon är högkänslig eller för att hon är barn till en alkoholist?

Personligen tycker jag att romanen mer fokuserar på hur det är att växa upp i en dysfunktionella familj, i en familj där åtminstone den ena föräldern är alkoholist. Berättelsen är tragisk på många sätt, inget barn borde behöva växa upp under de förhållanden Lo gör. Men återigen, för mig blir det inte en bok om att växa upp som högkänslig utan om att växa upp i en dysfunktionella familj. Högkänslighet nämns inte ens som begrepp, Lo lär sig inget om sig själv och jag undrar hur hon ska klara sig som vuxen. Det är kanske poängen med hela första boken och något vi läsare ska få veta i bok två…

Boken var tung att läsa, jag orkade inte läsa så många sidor varje gång och nu när jag läst ut första boken känner jag mig mest ledsen. Som högkänslig har boken inte gett mig speciellt mycket mer än nedstämdhet och sorgsenhet. Jag har inte bestämt om jag ska läsa fortsättningen eller inte, det beslutet får vila ett tag.

 

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Trackback: Bok: Fjärilsdrömmar av Charlotta Lagerberg-Thunes | Spana hos Sofie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: