Utställning: Berlin 1912-1932

Foto: Sofie

En av de andra utställningarna N och jag besökte i Bryssel var Berlin 1912-1932 på Royal Museums of Fine Arts of Belgium. Museet är stort och vi fick åka ner för ett antal rulltrappor och gå ner för ytterligare ett par trappor innan vi kom fram. När vi väl var på plats mötes vi av ett antal väggar med historiskt viktiga datum för Berlin under åren 1912-1932. Datumen rörde politik, första världskriget, konst och kultur. I datum mötes vi av ett sargat Berlin, ett krigsskadat Berlin, ett konstnärernas Berlin. När jag hade läst mig igenom de dryga 20 åren snurrade informationen runt i huvudet och känslorna svallade. Samtidigt var jag lite besviken, var det inte mer till utställningen? Skulle jag inte få se konst från perioden?

Vi letade oss längre in i museet och en trappa ner såg vi konsten. Men tillhörde den Berlin-utställningen eller de ordinarie utställningarna? Vi tog oss en trappa ner och frågade oss fram. Visst var det fortsättningen på Berlin-utställningen. Först mötes vi av Art Deco-tavlorna, konst som jag i mångt och mycket uppskattar. Utställningen fortsatte runt hörnet och för varje hörn vi rundade mötes vi av ytterligare en aspekt av tidsperioden. Det var rum efter rum efter rum och till slut var jag trött i både ögon och fötter. Konsten avspeglade situationen i Berlin och var mörk, dyster, känslosam och på många sätt dråplig. Det var intressant att strosa bland konstverken även om det blev lite för mycket till slut.

Så här beskrivs utställningen på museets hemsida: ”The exhibition “Berlin” focuses on politicized art and the urban challenges of the modern but war-scarred metropolis between 1912 and 1932. Through paintings, sculptures, drawings, photographs and films by artists such as Otto Dix, Raul Hausmann, Ernst Ludwig Kirchner, Kazimir Malevich, Alexander Rodchenko, … the key movements and creative minds of this gripping period come alive again.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: