Utställning: Revolutions

När N och jag var i Bryssel i början av november passade vi på att se ett par utställningar, en av dessa var Revolutions: Records & Rebels 1966-1970 på ING Art Center. Utställningen handlar om tidsandan under slutet av 1960-talet; om idéerna, ambitionerna, de utopiska visionerna och törsten efter frihet. Slutet av 1960-talet handlade också om militarism, demonstrationer och festivaler.

Utställningen är skapad av Victoria and Albert Museum (V&A) och är speciellt i sitt slag. I början av utställningen får alla besökare ett headset och en utställningskatalog. Med musik från tidsperioden i öronen upplever man sedan utställningen som i en egen liten bubbla.

Under rundturen får du som besökare se över 250 objekt från tidsperioden; mode, design, grafisk design, fotografier och videoklipp. Vi får till och med besöka Woodstockfestivalen i ett rum. Utställningen är mäktig samtidigt som den är stor och omfångsrik vilket medför att det är svårt att ta till sig allt.

Jag fastnade bland annat för en monter med skrivna meddelanden från Woodstock, meddelande till andra festivaldeltagare om kontakt, om mötesplatser och om skjuts. Videoklipp från olika demonstrationer var också gripande, demonstrationerna var mot krig, för allas lika rättigheter. Det var också fascinerande att se det brev Paul McCartney skrev som blev Beatles uppbrott.

När jag gick runt på utställningen och tittade på de utställda objekten, läste texter och lyssnade på musiken slogs jag av vilken omvälvande tid slutet av 1960-talet var. Hur den tiden har påverkar utvecklingen och den tid vi lever i idag. Utställningen avslutades med att påtala att 1960-talet och dess rebeller har påverkat framtiden och utvecklingen, att det finns en anledning till att Silicon Valley hamnade just i Californien. Utvecklig var tillåtet där, utveckligen drevs därifrån. Men frågan är om de som ledde dåtiden revolution skulle vara nöjda med nutidens samhälle? Eller har vi skapat ett individualistiskt samhälle där gruppen får stå tillbaka för individen. Där tekniken har gjort oss själviska och isolerade istället för toleranta och inkluderande?

Utställningen pågår till och med den 3 mars 2019 så har du vägarna förbi Bryssel rekommenderar jag ett besök på ING Art Center.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: