Bok: Hitta din känslostyrka av Doris Dahlin och Maggan Hägglund

Doris Dahlin och Maggan Hägglund har skrivit en uppföljare till boken Drunkna inte i dina känslor (läs mer: Bok: Drunkna inte i dina känslor). Uppföljaren heter Hitta din känslostyrka: en våga sätta gränser-bok för sensitivt begåvade

Jag tyckte väldigt mycket om deras första bok och såg fram emot att läsa denna. Boken handlar om att sätta gränser. Om att lära sig hur man sätter gränser och sen vågar göra det. Med humor och värme berättar Doris och Maggan om sina egna erfarenheter av att inte sätta gränser varken mot sig själva eller omvärlden. Vidare berättar de hur de har lärt sig att sätta gränser och hur det har påverkar dem själva och deras livskvalité.

Boken har hjälpt mig att förstå en hel del av mina egna reaktioner och samtidigt stärkt mig i min egen gränssättning. Min mamma brukade säga till mig att jag behövde bli bättre på att sätta gränser, det här är några år sen nu. Där och då förstod jag inte riktigt vad hon menade, jag satte ju gränser. Idag kan jag förstå vad hon menade då de gränser jag tyckte att jag satte inte var tillräckliga. Men jag var tvungen att inse det själv, att lära mig vilka gränser jag behöver.

Idag är jag mycket bättre på att sätta gränser, något som säkert då och då förvånar min omgivning. Speciellt de personer som funnits i mitt liv i flera år. Människor som var med på den tiden då jag ville hjälpa allt och alla, oftast på bekostnad av mig själv. Nu vet jag bättre. Jag vet att jag inte kan hjälpa allt och alla, jag vet att alla världen problem inte är mitt ansvar och jag vet att det är okej att säga nej. Samtidigt som jag har lärt mig att sätta gränser mot min omgivning har jag även lärt mig att sätta gränser mot mig själv. Idag vet jag att jag behöver tid för att processa alla intryck när jag gör någonting, jag behöver andrum i min kalender och jag behöver tid för mig själv då och då. Tid att bara var och göra sådant som jag vill när jag vill. Jag har också lärt mig att jag mår bäst när jag är lyhörd för mina egna behov och att jag behöver en bra balans mellan arbete, umgängen och tid hemma. Det innebär även balans när det kommer till mat och sömn. Ja, jag har helt enkelt lärt mig en hel del på resans gång.

Det absolut bästa med att läsa Doris och Maggans bok var att jag insåg alla dessa saker. Jag insåg att jag känner mig själv rätt så bra och att jag ska fortsätta att lyssna på min magkänsla för den har rätt så bra koll.

Så här står det på baksidan av boken: Uppföljaren till storsäljaren Drunkna inte i dina känslor!

Du gör ofta jobb som dina arbetskamrater egentligen skulle göra.
Du har svårt att sätta stopp för ditt grubblande.
Du är den ständiga medlaren och fixaren.
Du smittas av andras känslor.
Du har svårt att säga nej.

Känner du igen dig? Då kan det vara dags att se över dina inre staket och grindar. Du behöver gränser för att kunna utnyttja din begåvning och leva ditt bästa liv. Att sätta kloka gränser är något alla behöver kunna. Men kanske speciellt om du är högkänslig eller sensitivt begåvad. De många intrycken och känslorna kan få dig att antingen bygga för höga skyddsmurar eller riva alla staket och bli en kameleont som ständigt anpassar dig efter omgivningen.

I uppföljaren till Drukna inte i dina känslor ger Doris Dahlin och Maggan Hägglund goda råd och praktiska redskap till alla oss som längtar efter att vara oss själva mitt ibland alla andra utan att bli ”mosade” av vår omgivning – men inte heller bli offer för våra egna känslosvall.

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Trackback: Bok: Drunkna inte i andras känslor av Maggan Hägglund och Doris Dahlin | Spana hos Sofie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: