Mens – om att bli och vara kvinna

Foto: Sofie

När min man och jag satt och tittade på Melodifestivalen för några veckor sen undrade jag vem Clara Henry, en av programledarna, var. Det visade sig att hon bland annat skrivit boken ”Ja jag har mens, hurså?”. Jag läste lite om boken på AdLibris och kände genast igen mig. Ja, jag gömmer mina Tampax i tröjärmen när jag ska gå på toaletten på jobbet eller om jag är ute någonstans. Varför? Det kan man fråga sig! Boken lät ganska rolig och även om jag kanske inte direkt är dess målgrupp så köpte jag den. Dessutom kostade den bara 99 kr.

Nu har jag läst de första 30 sidorna och hon skriver på ett lättsamt, skämtsamt men samtidigt allvarligt sätt och även om jag, som sagt, inte direkt är bokens målgrupp tycker jag att den är information. Det är definitivt en bok för varje flicka som är på väg att få mens eller precis har fått sin första mens. Jag inbillar mig att Clara Henry på ett bra sätt avdramatiserar mens och allt vad det innebär. För trots allt är mens något vi kvinnor lever med större delen av våra liv och något vi inte direkt pratar om. Åtminstone inte så att någon hör!

Nu hade jag turen att ha en väldigt förstående och förberedande mamma. Jag kommer inte ihåg hur gammal jag var när jag fick min första mens men troligen 12 eller 13. Det hade kommit produktprover med posten i flera månader så vi hade ett litet lager av bindor hemma. När dagen kom och jag berättade för mamma blev hon glad, vilket där och då kändes lite konstigt men något jag idag är glad för. Det var aldrig en stor grej. Jag var inte så förtjust i att mamma tyckte att pappa kunde köpa mensskydd till mig men i efterhand kan jag även se det positiva i det. Mens var inte en stor grej, det var inget att skämmas för. Å det gjorde att jag den där gången när jag var 17 och hade sån mensvärk att jag inte visste var jag skulle ta vägen kunde ringa mamma och be om råd.

Boken tar upp alla möjliga och omöjliga aspekter av mens och oavsett om du har menstruerat i många år eller om du ska börja är boken rolig att läsa och jag kan nästan garantera att du kommer lära dig något nytt. Visste du att mens kallas rödbetssallad?!

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Annika
    Mar 18, 2017 @ 17:39:12

    Liked by 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: