Film: Mandela – vägen till frihet

mandela-vagen-till-frihet

Igår såg N och jag filmen Mandela – vägen till frihet om Nelson Mandela (spelad av Idris Elba). Filmen visar Nelson Mandela som barn och ung, i sitt första äktenskap med Evelyn Ntoko Mase och hur han börjar engagera sig i ANC (African National Congress). Mandela får fyra barn tillsammans med Evelyn men är i stort sett aldrig hemma då han ägnar all sin tid åt den politiska kampen. En kamp som hans fru inte stödjer.

Senare träffar Mandela sin andra Winnie Madikizela (spelad av Naomie Harris) med vilken han får två döttrar. Winnie stödjer Mandelas kamp för frihet för afrikaner och fortsätter att göra så under Mandelas tid i fängelset. Hon blir själv arresterad ett antal gånger och hennes kamp blir mer och mer aggressiv och våldsam. Något Mandela inte stödjer senare i livet. Efter många och långa samtal mellan regimen och Mandela beslutar till slut President de Klerk att frige Mandela villkorslöst. Den 27 april 1994 skedde det första demokratiska valet i Sydafrika där alla medborgare fick rösta. ANC fick en majoritet av rösterna och Nelson Mandela blev Sydafrikas första svarta president.

Det är en gripande film om kärleken till ett folk och ett land, samtidigt är det en berättelse om rasskillnader, hat och våld. I början är filmen intressant men den blir mer och mer sorglig och jag sitter ofta i tårar och förundras över människans grymhet. Men också över människans oförstånd, våld föder mer våld och tillslut blir det nästintill omöjligt att bryta spritalen. Jag håller med Mandela om att fred föder fred och jag tror att det enda sättet vi kan ena världen på är med fredliga medel. Åtminstone vill jag tro och hoppas det, en dag kanske det till och med blir sant!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: