Lysning och lysningsmottagning

För i världen var det obligatoriskt med lysning i kyrkan inför en vigsel. Syftet var framförallt att ta reda på om det fanns eventuella hinder till att de två skulle gifta sig. Lysningen i kyrkan ersattes av hindersprövning vilken idag utförs av Skatteverket. Men om det blivande äkta makarna vill kan de begära lysning i valfri kyrkan.

Från Sveriges Kungahus: Lysning, eller kungörelse i kyrkan inför en vigsel, om att två personer kommer att gifta sig, var obligatorisk från 1100-talet och fram till 1973. Seden har varit det naturliga sättet att undvika månggifte.

I dag har detta lagkrav ersatts av hindersprövning. Ansökan sker hos skatteverket.

Numera kan brudparet frivilligt komma överens med församlingsprästen om lysning i kyrkan vid lämpligt datum. Valet av kyrka är sedan 1973 fritt. Källa 

Vi tyckte att det skulle vara både trevligt och roligt med lysning i kyrkan så i förra veckan ringde N till församlingsexpeditionen och bad dem kungöra vår kommande vigsel i samband med gudstjänsten i Hällestads kyrka söndagen den 27 november. Efteråt bjuder vi in till öppet hus hemma på gården för de som vill komma och lyckönska oss. Eftersom det är första advent kommer vi att bjuda på glögg och pepparkakor men även skinksmörgås och julmust.

Vi har bestämt oss för att inte skicka ut inbjudningar till lysningsmottagningen utan vi har skapat ett event på Facebook, Lysningsmottagning för Sofie och Niclas och så har vi satt in en annons i NT och Folkbladet. Annonsen publiceras lördagen den 29 oktober.

Det känns fint att kungöra vår vigsel och att kunna göra det i den kyrka som N är döpt och konfirmerad i, speciellt eftersom vigseln är i Stockholm. Enligt tradition är det egentligen hennes eller hans föräldrar som bjuder in till lysningsmottagning men vi bor på N’s familjegård känns det naturligt att mottagningen hålls här hemma.

Uppdatering 2016-11-06

2016-10-29-16-34-27-2Foto: Sofie

Lysningsannonsen går också att läsa på NTs hemsida: Sofie Siegers och Niclas Johansson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: