Bok: Miss Mary Bennets självständighet av Colleen McCullough

miss-mary-bennets-sjalvstandighet

Miss Mary Bennets självständighet av Colleen McCullough en intressant utveckling och fortsättning på Jane Austens Stolthet och fördom. Vi får träffa systrarna Bennet 20 år senare. Jane och Elizabeth är gifta, medelålders mödrar. Lydia är fortfarande lika partyglad och Kitty lever ett excentriskt liv i storstaden. Mary däremot har levt som sällskapsdam åt systrarnas mamma de senaste åren. Hon har mer eller mindre varit undanstoppad i en stuga för att ta hand om deras mor. Men nu tänker inte Mary längre leva i skymundan, hon tänker ta sitt liv i egna händer och dessutom undersöka och skriva om de fattigas villkor i England. Allt efter inspiration och en barnslig förälskelse i journalisten Argus. En man som ingen varken känner eller har träffat.

Men Marys självständighet tar henne på oanade äventyr och får alla systrar att tänka till och kanske till och med omvärdera sina egna liv. Colleen McCullough har fångat essensen systrarnas karaktär och skrivit en intressant och smått förvånande fortsättning på Jane Austens roman. Stundvis har boken varit lite långdragen men det har ändå varit svårt att slita sig ifrån historien.

Så här skriver AdLibris om boken: ”För många är Stolthet och fördom den fulländade kärlekshistorien, och i generationer har de fem systrarna Bennet trollbundit sina läsare på sin väg mot kärlek och giftermål. Colleen McCullough, succéförfattarinnan bakom internationell bestsellers som Törnfåglarna och Antonio och Kleopatra, har nu skrivit en uppföljare med samma romantiska skimmer som den älskade klassikern.

Handlingen tar vid tjugo år från där Jane Austen slutade sin berättelse. Äldsta systern Jane lever nu i ett lyckligt äktenskap med många barn, Lizzy och hennes stolte men stilige Mr Darcy åtnjuter ett rikt socialt liv och ett gott anseende. Lydia har ett rykte av helt annat slag och Kitty är den klarast gnistrande juvelen i Londons salonger.

Som enda ogifta dotter har lotten att vårda deras sjuka mamma fallit på den tystlåtna och tillknäppta mellansystern Mary. Inspirerad av signaturen Argus, vars brinnande artiklar får Englands politiker och industrimän att rasa, bestämmer hon sig för att skriva en bok för att uppmärksamma den svåra situationen för landets många fattiga. Föga anar hon att hennes politiska ambitioner ska kasta henne rakt i famnen på den mystiske Argus, och när dennes sanna identitet avslöjas tar hennes liv en dramatisk vändning.

Miss Mary Bennets självständighet är lika mycket ett fängslande kvinnoporträtt som en hisnande kärleksäventyr av klassiska mått.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: