Bok: Kockskola för ensamma hjärtan av Marita Conlon-McKennna

kockskola-for-ensamma-hjartan

Kockskola för ensamma hjärtan är en riktig feel good-roman. Den handlar om Alice som är relativt nyskild och försökte hitta ett sätt att försörja sig på som hon trivs med. Jobbet på revisionsbyrån är alldeles för trist och Alice är rädd för att det när som helst ska upptäcka att hon inte har en aning om vad hon gör. Däremot älskar Alice att laga mat och kommer på den briljanta idén att starta en kockskola hemma i sitt eget kök. Hennes barn och vänner stöttar och uppmuntrar henne att genomföra idén och inom ett par veckor startar hennes första matlagningskurs.

Alice tanke är att lära ut både vardagsmat och lite festliga rätter men framförallt att få deltagarna att tycka om att laga mat. Den första gruppen innehåller en salig blandning av folk, det är systrarna Rachel och Leah, arkitekten Emmet, det unga paret Gemma och Paul, änkan Rob, Kerrie som snart ska gifta sig, arbetslösa Lucy, Tessa som flyttat hem igen för att ta hand om sin mamma och så Kitty som alltid brukar gå på kvällskurs. En del av deltagarna är redan ganska duktiga på att laga mat, andra lagar i stort sett aldrig mat. Men tillsammans med Alice lär det sig inte bara konsten att laga mat utan får även självförtroende nog att bjuda på festliga middagar för släkt och vänner. Samtidigt blir de alla goda vänner och kärleken börjar spira på ett och annat håll.

Jag har tidigare läst En liten hattaffär på hörnet och Bröllopsfixaren och tycker om Marita Conlon-KcKennas sätt att skriva på. Läs min recension: Bok: Bröllopsfixaren av Marita Conlon-McKenna

Så här skriver AdLibris om boken: ”Möt irländska Alice, skild från Liam och med utflugna barn. På dagarna kämpar hon för att få det att gå ihop ekonomiskt som extraanställd på en revisionsbyrå. Egentligen är Alice urusel på siffror och räkenskaper men fenomenal på matlagning, övertygad som hon är om att det är kärleken till råvarorna som gör att maten blir god.

Alice har en gedigen bakgrund som kock, hon började i köket på sina föräldrars badhotell och utbildade sig sedan i Paris för att få jobb på några av Dublins finaste restauranger. Men när hon träffade Liam hängde hon upp kockmössan på kroken och ägnade sig åt att laga mat åt familj och vänner i stället. Och nu sitter hon där, ensam hemma, och ska laga mat till sig själv. Urtråkigt!

Alices vänner uppmanar henne att öppna en kockskola i hemmet, precis som Julia Childs gjorde! Alices kockskola ser dagens ljus och hon upptäcker att hon har gåvan att få en grupp fullständiga främlingar att älska matlagning. Alla Alices elever har sina egna speciella skäl för att komma till lektionerna: Lucy har flyttat hem till sina föräldrar och har ingen aning om vad hon ska göra med sitt liv, Rob är en änkeman som aldrig tagit i en kastrull i hela sitt liv. Tessa tar hand om sin sjuka mor och vill veta mer om dietkost, Kitty har bestämt sig för att göra något kreativt på sin fritid medan hennes man sitter fast förankrad framför tv:n. Alices kockskola blir lika mycket en matlagningskurs som en skola för livet.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: