Besök i Peterskyrkan

Under helgens besök i Rom besökte vi många kyrkor och torg, vi såg många historiska platser och sveptes tillbaka genom historien. Rom är en fantastisk stad på alla sätt och vis. Baksidan är möjligen trafiken, det är inte så roligt att åka varken bil eller buss igenom Rom. Mer än en gång var den buss eller taxi vi åkte med på väg att krocka.

Vi hade inte planerat att besöka Peterskyrkan eller Vatikanstaten eftersom vi inte trodde att vi hade tid till det. Men på lördag förmiddag  när vi satt och drack kaffe och te på Via della Croce kom vi fram till att vi skulle hinna med ett besök i Peterskyrkan. När jag tittade på kartan såg det ut som om vi skulle kunna gå dit men jag var inte säker på hur längt det var så jag frågade servitören. Hans svar blev att det skulle ta ett år att gå från caféet till Peterskyrkan. Jag antar att han inte var van vid att promenera runt.

Svaret till trots tog vi oss en promenad till Peterkyrkan. På vägen såg vi Mausoleo di Augusto, ytterligare en kyrkan (Chiesa Sacro Cuore del Suffragio), Corte Suprema di Cassazione, Tribunale di Sorveglianza, Castel Sant’Angelo och ett par vackra broar. Sen kom vi fram till Via della Conciliazione som leder fram till Peterskyrkan. När vi kom så här långt var det betydligt mer folk än när vi började och det kändes som om folkmassan växte ju närmare själva kyrkan vi kom.

2016-03-05 12.45.28Foto: Sofie

Till slut kom vi fram till Piazza Papa Pio XII, torget innan själva kyrkan och dess torg, Piazza San Pietro. Här blev vi påhoppade av en ena försäljaren efter den andra. De försöka sälja på oss biljetter till guidade turer av Peterskyrkan, Sixtinska kapellet och Vatikanmuséerna. Vi var dock inte så sugna på en två timmars guidad tur så vi avböjde alla dess förslag samtidigt som vi försökte komma fram till hur långa köerna in till kyrkan var. Det vi inte var förberedda på var säkerhetskontrollen in i Vatikanstaten och de långa köerna. Men det såg ut att gå ganska fort och vi hade tagit oss så här långt så vi ställde oss i kön.

2016-03-05 12.45.39Foto: Sofie

Att komma igenom säkerhetskontrollen gick fortare än vi trodde och snart var vi inne på Piazza San Pietro med den enorma kolonnen . Det gick även ganska lätt att ta sig upp för trapporna till själva kyrkan men här tog det lite stopp. Dels var det flera ingångar till kyrkan och dels var det mycket folk. Men vi slussades sakta men säkert in i kyrkan.

Problemet var att när vi kom in i kyrkan så kände jag hur jag fick svårt att andas. Det kändes som om hela jag tyngdes ner och försökte tystas. Känslan var obehaglig på så många sätt. Vi försökte ändå ta oss längre in i kyrkan men till slut vann obehagskänslan och vi gick ganska snabbt ut ur kyrkan. Väl ute gick det lite lättare att andas och vi tog vägen förbi postkontoret och skrev ett vykort innan vi lämnade Piazza San Pietro och Vatikanstaten genom ett par mindre gator.

2016-03-05 12.56.53Foto: Sofie

Jag hade sett fram emot att besöka Peterskyrkan men besöket blev inte riktigt som jag trodde. Allt som oftast när jag går in i kyrkan känner jag mig lugn och trygg, här kände jag mig allt annat än lugn och trygg. Jag kände mig snarare förtryckt och framförallt förminskad. Som om hela världens skuld vilade på mina axlar. Det enda jag ville vara att komma därifrån så att jag kunde få känna mig fri och älskad och för den delen lugn och trygg. Vi besökte ett par andra kyrkor under dagen och som tur var kom inte obehaget tillbaka utan det var ett par fina besök. Vi träffade till och med en amerikansk katolsk präst på en liten piazza på vår väg tillbaka till Piazza di Spagna. Han småpratade lite med oss och frågade till slut om vi hade något vi ville att han skulle be för. N önskade att jag skulle återfå min hälsa och vara mer smärtfri. Så med tårar i ögonen böjde jag huvudet och knäppte händerna tillsamman med N och prästen och så bad han för oss båda. Det var en fin stund fylld av kärlek och omtanke!

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Annika
  Mar 09, 2016 @ 11:35:33

  Oj vad har förändrats sen jag var i Rom och St Petetskyrkan, då var det rakavägen in. Inga kontroller och inga köer

  Liked by 1 person

  Svara

  • Sofie
   Mar 10, 2016 @ 16:26:12

   Lite förvånade blev vi men jag antar att det beror på det ökade säkerhetspådraget i världen i stort. Eller så är påven mer utsatt idag.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: