Bio: Spotlight

Spotlight

I helgen var vi och såg filmen Spotlight. Filmen är baserad på den sanna historien om ett par journalister på The Boston Globe som avslöjar en stor pedofilhärva inom den Katolska kyrkan. Jag var lite orolig att filmen skulle grotta ner sig i alla detaljer kring varje enskild fall och att jag därmed skulle gråta mig igenom filmen. Men filmen fokuserade på The Globe och deras arbete med att avslöja pedofilhärvan. Hur de gick till väga, vad de fick veta och hur de grävde djupare och djupare. Det hela började med ett uppmärksammat fall i media och slutade med drygt 70 katolska präster i Boston. Dessutom visade det sig att kardinalen i ärkestiftet kände till övergreppen och tystade ner dessa för att inte smutskasta kyrkan. Argumentet från de inblandade, från de som tystade ner händelserna var ”Men tänk på allt gott kyrkan gör”. När Spotlight har skrivit den första artikeln får de tips från hundra om inte tusentals läsare och än fler övergrepp uppdagas. Filmen avslutas med en lista över alla de platser i USA och världen där pedofilbrott inom Katolska kyrkan har uppmärksammats. Det är fyra sidor med 50 eller 60 orter per sida. Då kom tårarna!

Filmen är bra, den är intressant och informativ. Jag är glad att de inte gottade sig i detaljer kring övergreppen utan fokuserade på journalisterna och på hur pedofilhärvan avslöjades, på själva systemet snarare än enskilda fall. Även om vi får se en del intervjuer med de personer som har utsatts för övergreppen. Men även här gör de det smakfullt. Trots detta framgår det med alla tydlighet hur omfattande dessa övergrepp var, och troligen är, samt hur inbyggt system för att hantera och tysta ner dessa övergrepp är i den Katolska kyrkan.

Så här skriver sf.se: Baserad på den sanna historien om några journalister på tidningen Boston Globe som avslöjade en omfattande pedofilhärva inom den Katolska kyrkan. De vann Pulitzer-priset 2003 för detta

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: