Film: The Danish Girl

The Danish Girl

The Danish Girl handlar om Gerda (Alicia Vikander) och Einar (Eddie Redmayne). Båda konstnärer och dessutom gifta med varandra. Einar appellerar mer på den danska publiken än vad Gerda gör men de trivs med både varandra och livet. Allt som oftast jobbar de sida vid sida.

En dag är deras gemensamma vän Ulla sen till en sittning med Gerda så hon ber Einar om hjälp. Han behöver sätta på sig Ullas strumpor och skor för att kunna posera för Gerda. Dock räcker det inte, Gerda lägger även Ullas klänning i knät på Einar. Men då händer något, Einar fascineras av tyget i klänningen och tappar nästa bort sig själv. Ulla kommer indansandes och undrar vad som pågår med ett stort leende på läpparna. Hon ger Einar smeknamnet Lili och sedan skrattas det hela bort.

Några dagar senare är det dags för årets Konstnärsbal, Gerda vill inte gå utan Einar som helst av allt stannar hemma. Han känner sig inte bekväm med att gå på denna typ av tillställningar. Då kommer Gerda på idén att Einar kan gå som någon annan än sig själv, han kan gå som Lili. Först tvekar Einar men sen går han med på det och de förbereder honom med smink, kläder och hur han ska föra sig som kvinna. De har båda mycket roligt åt sitt lilla projekt. Dessutom ger det fart till Gerdas karriär då hon målar porträtt av Lili, porträtt som uppskattas mycket.

Men med tiden blir Einar mer och mer Lili och mindre och mindre Einar. Gerda har problem med detta och paret har det inte speciellt bra tillsammans. Det förstår helt enkelt inte varandra!

Paret flyttar till Paris för att Gerdas karriär kräver det och de lever mer och mer åtskilt. Dessutom har Einar näst intill slutat att existera. Däremot försöker han finna en lösning på sitt problem och träffar ett antal läkare. Men ingen förstår honom. De gör ett sista försökt tillsammans och träffar Dr. Warnekros. Äntligen hittar de en läkare som förstår Einar och som dessutom berättar att han kan göra en könskorrigering så att Einar blir kvinna.

Gerda är orolig inför operationen men Einar är fast besluten att åka till Tyskland och Dr. Warnekros klinik. När Lili ska checka in på kliniken får hon frågan om sitt namn och Lili Elbe föds. Tyvärr blir det komplikationer efter den andra operationen och Lili dör.

Filmen är vackert filmad och berättelsen är gripande och hjärtskärande. Två unga människor, lyckligt gifta och nöjda med livet. Men så händer det något och hela livet slås omkull. Einar inser att det bor en kvinna i honom och han blir mer och mer Lili. Gerda förlorar sin man och får en väninna. Det kan inte ha varit lätt för någon av dem. Dock stör det mig att Einar eller snarare Lili inte är vidare förstående mot Gerda. När det passar går Lili dit hon känner för och gör det hon vill utan att informera eller involvera Gerda. Men när det verkligen gäller vill Lili hela tiden ha Gerda vid sin sida och släpper trots allt inte taget. Jag beundrar verkligen den kvinna som älskar sin man så pass mycket att hon uppmuntrar honom att bli kvinna, att följa sitt hjärta och dröm.

Det är en sevärd film på många sätt och vis!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: