Bio: Suffragette

Jag är svag för filmer som handlar om kvinnor och deras öde, både historiskt och i modern tid. För 6 år sen såg jag Iron Jawed Angels (läs recensionen: DVD: Iron Jawed Angels) som handlar om suffragettrörelsen i USA. Filmen är bra och insiktsfull men samtidigt upprörande med tanke på hur kvinnor behandlades på den tiden.

Nu har filmen Suffragette kommit, den handlar om suffragettrörelsen i England. Maud (Carey Mulligan) är en arbetande fru och mor. Hon har vuxit upp på det tvätteri som hon jobbar på, hennes man jobbar på samma tvätteri och hon är lojal mot sin arbetsgivare trots att arbetsledaren tafsar på henne så fort han får chansen. Hon är en hårt arbetande kvinna med längre arbetsdagar än sin man, men ändå tar hon hand om både sin man och son. Men ändå klagar hon inte.

En dag börjar en ny kvinna på hennes tvätteri, Violet (Anne-Marie Duff). En kvinna som har gått med i suffragettrörelsen och som kämpar för kvinnlig rösträtt. Hon tillhör de kvinnor som inte tror på en fredlig lösning utan som bråkar, slås och ställer till med oreda för att få männen i England att lyssna.

Violet bjuder med Maud på ett möte men Maud avböjer. Ägaren till tvätteriet där Maud jobbar stöttar kvinnlig rösträtt via sin fru och låter henne samla in frivilliga som ska tala inför ministern. Violet blir utvald men kan i sista stund inte tala då hon blivit misshandlad. Maud får istället berätta sin historia. Men när förslaget om kvinnlig rösträtt nekas befinner sig Maud på fel plats och blir indirekt involverad i suffragettrörelsen.

Det visar sig att apotekaren Maud går till är leder suffragetterna i hennes del av London. Eller egentligen är det apotekarens fru, Edith (Helena Bonham Carter), för det är hon som har både utbildning och kunskap. Maud blir mer och mer indragen i kampen för kvinnlig rösträtt, först motvillig men sedan engagerat. Hon vill göra skillnad!

Tyvärr ser inte Mauds man det på samma sätt och det går så långt att han kastar ut henne på gatan och hindrar henne från att träffa deras son. Men Maud ger sig inte, hon är uppfinningsrik och hon tror på kampen för kvinnlig rösträtt. Vid ett tillfälle hjälper hon till och med Emmeline Pankhurst (Meryl Streep), ledaren för suffragetterna att fly undan polisen.

Filmen är gripande och intressant. Dessa kvinnors berättelse gör mig både ledsen och arg. Samtidigt får den mig att inse att vi måste fortsätta att jobba för jämlikhet och jämställdhet. Vi måste jobba för att kön inte är en faktor när vi söker jobb, när vi driver ett rättsfall, när vi tittar på vem som är mest lämpad att ta hand om ett barn. Vi är alla människor och borde ha samma rättigheter och skyldigheter!

Så här skriver sf.se: I den tidiga feministrörelsen tvingades kvinnor under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek med en allt mer brutal stat. De var arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet – sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv. Maud var en sådan fotsoldat. Berättelsen om hennes kamp för värdighet och en röst är både gripande och kraftfull men också djupt hjärtskärande och mycket inspirerande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: