Återbesök och operation nummer fem

Då jag har fått diagnosen subglottisk stenos (läs mer: Diagnos: subglottisk stenos) opereras jag med ojämna mellanrum och däremellan går jag på kontroller på ÖNH på Huddinge sjukhus hos Dr. Gert Henriksson.

Återbesöket i maj efter operation nummer fyra gick så där (läs mer: Så gick återbesöket på ÖNH). Jag fick en hel del information men tyvärr gick inte undersökningen så bra. Jag fick ett nytt återbesök i juli och även då var det svårt att genomföra undersökningen. Men utifrån vad läkaren kunde se såg det bra ut. Av olika anledningar sköt vi fram mitt återbesök i november till januari men i december kände jag att det var på väg åt fel håll så jag var inne på ett ”akutbesök”. Denna gång fick jag träffa en annan läkare då Henriksson var fullbokad. Fördelen med besöket var att det gick att genomföra undersökningen och läkarna fick klara och tydliga bilder av min hals. Å visst hade det börjat växa igen.

Min ordinarie läkare (Gert Henriksson) ringde upp mig några dagar senare och vi resonerade kring framtida operation. Han ville att vi skulle vänta då läget än så länge inte var akut. Med andra ord behöll vi min tid i januari för att se hur det stod till i halsen då. Väl på plats i januari gick det återigen inte att genomföra undersökningen så vi fick inte några bra bilder av halsen *suck*. Men då mitt allmäntillstånd var påverkade bestämde läkaren att det var dags att operera. Vad läkaren kunde se växte det endast från ett håll och det var kanske igenväxt till mellan 33 och 50 procent.

Så i torsdags var det dags för operation nummer fem.  Jag var på plats klockan 07:00 då jag stod som nummer ett på operationslistan. När vi kom till avdelningen fick vi dock vet att det hade hänt något som gjorde att de inte visste om alla dagens operationer var inställda eller inte. Men jag skulle ändå byta och förberedas för operation. Strax innan klockan 8 kördes jag ner till PreOp. Tidigare har jag alltid körts direkt ner till operation men denna gång skulle jag förberedas och träffa läkaren på den preoperativa avdelningen. Väl på plats fick jag en infart i armvecket, men infarten gjorde ont och satt illa så narkosen fick sätta om den. Henriksson kom också ner och hälsade, jag blev glatt överraskad att det var han som skulle operera då jag hade blivit informerad om att en annan läkare skulle operera denna gång. Tyvärr så lämnade han mig med orden ”…så får vi se hur länge det håller denna gång…”.

Som sagt, väl inne på operation fick de sätta en ny infart och samtidigt hann vi prata lite. Jag berättade att sömnmedlet brukar svida och att jag ofta har väldigt ont när jag vaknar. Så de gav mig lite smärtlindring i armen innan sömnmedlet och jag skulle få smärtlindring innan jag vaknade i förebyggande syfte. Denna gång somnade jag fort och vaknade lika hastigt som alla tidigare gånger. Dock hade jag lite mindre ont om än ont. Jag spenderade tre timmar på uppvaket och blev ordentligt omhändertagen. Sen var det dags att åka upp på avdelningen igen.

Eftersom jag har haft problem med synen efter alla fem operationer fick jag rekommendationen av sjuksköterskan att gå upp och röra på mig så att jag blev av med narkosen snabbare. Jag kände mig ganska matt efter operationen men försökte ändå vara uppe och röra på mig en hel del. Det slutade med att jag istället somnade ett par timmar. Mattheten släppte aldrig riktigt och jag fick mest vila, inhalera natriumklorid och äta smärtstillande på avdelningen. Henriksson kom och tittade till mig både på torsdagskvällen och fredag morgon innan jag fick åka hem.

Jag var dock fortfarande ganska omtumlad och matt och sov bort fredag eftermiddag. Dessutom fortsatte jag  med smärtlindringen och så hade jag fått utskrivet mer penicillin, jag skulle förlänga den kur jag hade påbörjat innan operationen med fem dagar. Denna gång kunde Henriksson se att det hade gjort skillnad att jag ätit penicillin inför operationen, området var inte lika inflammerat och ärrvävnaden tunnare.

På fredagskvällen började jag hosta och det slutade med att jag hostade upp små klumpar av koagulerat blod. Hostande fortsatte och det slutade med att jag kräktes. Jag brukar hosta upp sårskorpa efter några dagar eller någon vecka men det här kände inte riktigt bra. Så jag bestämde mig för att ringa vuxenakuten på KS (ÖNH på Huddinge har stängt på kvällar och helger). De tyckte att jag skulle vara lite vaksam men avvakta då jag inte hostade färskt blod. Jag fick ytterligare en hostattack på fredagskvällen innan jag somnade. Men jag vaknade mitt i natten och kände mig svullen och öm i hela halsen. Det var dags för mer smärtlindring så jag tog mina tabletter och somnade om. På morgonen kändes det dock likadant så jag ringde återigen till vuxenakuten på KS. Det tyckte att det var lika bra att jag åkte in för en kontroll.

Drygt två timmar senare fick jag träffa en läkare. Han undersökte mig men kunde inte se någon märkbar svullnad men lite blod runt såret. Jag fick inhalera natriumklorid och pulmicort och så fick jag dricka ett läkemedel som skulle hämma blödning. Sen fick jag stanna några timmar för observation och ytterligare undersökning. Då allt såg ut att få åt rätt håll fick jag åka hem. Även denna gång sov jag bort eftermiddagen.

Nu är det måndag morgon och jag känner mig lite piggare men fortfarande svullen och öm. Det är som om jag har en svår förkylning. Förhoppningsvis lägger sig den känslan inom några dagar. Synen har kommit tillbaka helt och fullt. Smakförändringen är inte lika märkbar denna gång men finns där. Så nu försöker jag mest vila och återhämta mig, mellan inhaleringarna av natriumklorid och alla tablettintag!

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Annika
    Feb 08, 2016 @ 11:45:21

    Så jobbigt, krya på dig

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: