Om att vara kvinna

changeling

Då min sambo och jag är långlediga har vi haft mycket tid att titta på film. Idag såg vi Changeling som handlar om Christine Collins (spelad av Angelina Jolie) vars son plötsligt är försvunnen en dag när hon kommer hem från jobbet. Hon anmäler honom försvunnen och fem månader senare hittar polisen sonen. Problemet är bara att det inte är Christines son, det är en annan pojke. Men polisen vill inte tro på Christine utan de lägger över skulden på henne istället. De anklagar henne för att inte vilja ta hand om sin son och för att vara en dålig kvinna och mamma. Det går så långt att de till och med spärrar in henne på psyket för att hon står upp för sig själv och fortsätter hävda att den pojke som numera bor hemma hos henne inte är hennes son.

Med tiden uppdagas sanningen då polisen utreder ett annat fall men trots detta vill polisen inte ge Christine rätt, de vill bara glömma historien och gå vidare. Christine är dock inte beredd att göra det utan hon kämpar vidare för sin rätt och för alla andra kvinnors rätt som också har låsts in på psyket av polisen, alla på grund av att de har trotsat polisen. En kvinna är gift med en polis som slår henne och när hon polisanmäler honom låser de in henne på psyket, en annan kvinna är prostituerad och blir illa behandlad av en man som hon sedermera polisanmäler, det visar sig att han är polis så hon blir inlåst på psyket. Filmen slutar med att alla dessa kvinnor blir frisläppta, kommissarien som ledde utredningen kring Christines son blir avskedad och polismästaren rekommenderas att avgå.

Jag har sett filmen tidigare och blir alltid lika tagen av den. Historien är fruktansvärd på så många sätt. Vi får möta en kvinna som förlorar allt på en eftermiddag och som gör allt som står i hennes makt för att hitta sin son. När polisen sedan begår ett misstag lägger de skulden på henne. Helt plötsligt är hon är en dålig kvinna och mamma, hon är inte kapabel att känna igen sin egen son då hon är en känslosam kvinna, hon är psykiskt instabil och de använder de fulaste metoder för att försöka få henne att erkänna något hon vet inte är sant. Polisens återkommande argument är att hon är kvinna, ja kvinna! För kvinnor agerar på känsla, kvinnor måste skyddas från sig själv, kvinnor kan behandlas efter männens behag osv.

Jag blir så förbannad när jag ser kvinnor bli behandlade på detta sätt, det spelar ingen roll att det är på film. Speciellt inte i detta fall då filmen är baserade på verkliga händelser. Problemet är att detta inte bara sker på film, detta sker i verkligheten och det sker fortfarande. Filmen utspelar sig under 1920- och 30-talet men när det gäller vissa saker har världen tyvärr inte förändrats så mycket.

Visst, vi har 90 dagar vigd föräldraledighet för pappor i Sverige, vi har barnomsorg, vi har jämställdhetsplaner på arbetet och vi har lönekartläggning som ska säkerställa att det inte finns några oskäliga löneskillnader mellan män och kvinnor. Å allt det där är gott men det räcker inte, det verkar knappt hjälpa!

Trots allt är det fortfarande fler kvinnor som deltidsarbetar för att de har barn. Kvinnor gör mer av hushållsarbetet än män och det är färre kvinnor på ledande positioner i arbetslivet, Sverige har inte ens haft en kvinnlig statsminister. Något som i och för sig kanske blir verklighet vid nästa val då nästan alla partier har kvinnliga partiledare (åtminstone idag). Det här är ändå inte det jag tycker är värst utan det är att kvinnor som väljer att bejaka sin sexualitet kallas för horor och kvinnor som blir våldtagna får höra att de hade för kort kjol på sig, var lättklädda eller något annat som gör att de får skylla sig själva. De flesta kvinnor råkar någon gång i livet ut för att bli tafsad på eller än värre våldtagna, oftast av någon de känner, men det är deras eget fel då de säkert har gjort något för att förtjäna det.

Åh, jag blir så arg på denna attityd. En attityd som genomsyrar alla aspekter av samhället och därmed dess medborgare. Jag säger inte att alla män är våldtäktsmän eller att alla män ligger på latsidan hemma när deras partner tar hand om hem och barn. Men på något sätt finns ojämlikheten kvar i samhället och det märks inte minst med tanke på den kortfilm som kom för ett par veckor sen, Kära pappa. När jag först såg Kära pappa grät jag över alla oförrätter som vi kvinnor får utstå och jag grät över alla oförrätter jag själv har fått utstå. Men ett par dagar senare när jag har smällt kortfilmen och dess budskap är jag inte liga övertygad om att budskapet är bra. För det första, varför är det en pappas jobb att skydda sin dotter? Varför är det inte båda föräldrars ansvar att skydda sina barn? Varför är dottern tillika flickan, tonårstjejen, kvinnan, mamman och frun i kortfilmen ett offer?

Med andra ord tycker jag att filmen endast bekräftar den rådande samhällssynen på kvinnor. Vi är offer och vi klarar ingenting själva, vi måste bli beskyddade av män hela livet; våra pappor, bröder, makar och troligen även chefer och statsöverhuvuden. Det är sorgligt och patetiskt. Kvinnor är lika kapabla som män, om en person är kapabel eller inte har inget med kön att göra. Det handlar om människan, så om vi ska komma till rätta med problemet tror jag att vi till att börja med måste se bortom könet och uppfostra människor. Om vi gör det kanske vi har en chans till ett än mer jämställt och jämlikt samhälle, ett samhälle där den som är bäst lämpad styr företaget, hämtar barnen på förskolan, lagar mat och meckar med bilen. Ett samhälle där ett brott är ett brott oavsett om offret är kvinna eller man, oavsett om förövaren är kvinna eller man. Ett samhälle som inte behöver viga 90 dagar av föräldraledigheten till pappa då varje familj själva kan välja hur de ska dela på föräldraledigheten och där statistiken visar att män i lika stor utsträckning som kvinnor är föräldralediga.

Jag hoppas att jag lever tillräckligt länge för att få uppleva det samhället!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: