Bok: Dagarna med farmor av Frédérique Deghelt

Dagarna med farmor av Frédérique Deghelt. Jag var lite smått skeptisk men efter att jag avslutat min förra bok gav jag den en chans och det är jag glad över. Vilken berättelse!

Boken är skriven på ett lätt tillgängligt sätt men den handlar om livets alla skeden och de val och kval vi står inför i varje skede. Vi får lära känna Jade och hennes farmor Jeanne, eller Mamoune som Jade kallar henne. När Jade får resa på att hennes farmor ska flytta in på ett ålderdomshem blir hon så upprörd så hon mer eller mindre kidnappar sin farmor och låter henne flytta in hos sig. De båda kvinnorna lär känna varandra mer och mer och Jade upptäcker att det finns en annan kvinna, en spännande kvinna med stort djup inom hennes farmor. Samtidigt blommar Jade själv upp och blir mer och mer den kvinna hon är ämnad att vara. Berättelsen är vacker och djup, den berör på många sätt och det gör att jag än mer saknar samtalen med min mormor.

Jag rekommenderar varmt boken till alla som tycker om att läsa om livsöden och om livet!

På baksidan av boken står det så här: ”Den unga journalisten Jade får plötsligt ett telefonsamtal. Hennes åttioåriga farmor, Mamoune, måste flytta till ett äldreboende och lämna sitt hus, sin trädgård, sin självständiga tillvaro.

Jade, som till stor del vuxit upp hos sin farmor, tvekar inte ett ögonblick: hon måste rädda Mamoune från äldreboendet, ”ättestupan”, och ta henne till sin lägenhet i Montmartre. Raskt kastar Jade sig i bilen, kör och hämtar sin något förvånade farmor, och befinner sig plötsligt sambo med en femtio år äldre kvinna.

Av farmodern får Jade inte bara höra berättelser om ett liv och en tid som skiljer sig från hennes egen. De båda kvinnorna upptäcker en delad passion i litteraturen. Mamoune har i hemlighet läst och läst, år ut och år in, levt sitt liv genom såväl de stora klassikerna som de mer obskyra men omvälvande verken.

När farmodern i sin tur inser att sondottern har författarambitioner blir det uppenbart att hon måste hjälpa henne genom att vara hennes lektris. Litteraturen ger de båda kvinnorna kraft att leva och hitta kärleken.

Dagarna med farmor är en historia om två kvinnor, två generationer- med ett oväntat slut…”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: