Mobbning

De har precis pratat om mobbning i Nyhetsmorgon i TV4. Mobbning i skolan och hur man som förälder kan och skola kan och kanske tom ska motverka och förhindra mobbning. Det är jättebra att vi prata om detta men samtidigt pratar vi allt som oftast bara om mobbning i skolan. Men all mobbning som pågår på arbetsplatser runt om i landet då? Alla vuxna som mobbar och blir mobbade? Varför pratar vi inte om det?

För jag tänker om vi inte motverkar och förhindrar mobbning bland vuxna hur ska vi då bli av med mobbning bland barn? Det barn som mobbar kanske inte känner till något annat. Det barn som mobbar kanske gör det för att överleva, för att inte förtäras av den mobbning han eller hon får utstå hemma. Det barn som mobbar kanske blir uppmuntrad hemma. Det barn som mobbar kanske har en förälder eller för den delen två som går till arbetet varje dag och mobbar.

Hur ska vi komma ifrån ett problem som mobbning om vi inte angriper det från båda håll? Hur ska vi komma åt mobbare om vi inte pratar om det både i skolan och på arbetet?

Vuxenmobbning kan vara fruktansvärd och allt som oftast får man skylla sig själv, står den mobbade där själv och vet varken ut eller in. Det slutar med sjukskrivning, omplacering eller nytt arbete för den mobbade. Mobbaren kan lugnt luta sig tillbaka och ta sig an nästa offer på arbetsplatsen. Är det verkligen rätt väg att gå? Jag tror inte det! Nej, jag tror att vi måste bli bättre på att säga ifrån på arbetsplatsen och våra arbetsgivare måste bli bättre på att uppmärksamma problem med mobbning och faktiskt göra något åt saken, göra något åt alla dessa vuxna mobbare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: