Så gick återbesöket på ÖNH

Återbesöket i onsdags på ÖNH gick både bra och mindre bra. Eftersom det har varit svårt att gå ner i halsen på mig på sistone skulle jag vara på plats på mottagningen cirka trettio minuter innan min läkartid för att inhalera bedövning. Jag inhalerade i lugn och ro, jag blir lite snurrig av inhalerandet så det tar lite tid. När det var min tur att träffa läkaren kändes halsen bedövad. Men för säkerhetsskull bedövade min läkare på sedvanligt sätt genom att spreja bedövning ner i halsen. Bedövningen smakar banan och jag lovar att den smakar vidirigt (åtminstone tycker jag det). Tyvärr fick bedövningen mig att kräkas. Men jag fick en stund på mig att lugna ner kräkreflexen, sen fick jag lite mer bedövning (en annan sort som smakar mer kliniskt). Sen var det dags att försöka gå ner i halsen. Det gick bra fram till stämbanden, så fort läkaren försökte gå ner förbi stämbanden så började jag att hulka. Efter ett par försök gav han upp.

Eftersom jag känner av halsen, det har börjat bli lite motigt att gå i trappor och att gå och prata i telefon samtidigt, så fick jag en ny tid innan semestrarna. Den gången ska jag också inhalera bedövning innan jag träffar läkaren. Men jag ska också få lite lugnanden och så ska vi skippa den banansmakande bedövningen. Förhoppningsvis kommer vi nedanför stämbanden den gången *håller tummarna*.

Det bästa med besöket var att jag hann ställa lite frågor till läkaren om subglottisk stenos, ungefär hur många som har diagnosen, i fall det används olika operationsmetoder i Sverige och lite så. Det jag fick veta är att det har opererats 55 patienter på Huddinge sjukhus de senaste 10 åren. Av dessa bor 40 stycken i Stockholmsområdet och de resterande 15 i andra delar av Sverige eller utomlands. Dessa 55 patienter har opererats olika många gånger med olika frekvens. 40 procent av de här 55 patienterna har Granulomatos med polyangit (GPA) vilket är en reumatisk sjukdom. Min läkare uppskattade att vi kanske är 150 personer som samtidigt behandlas för subglottisk stenos i Sverige. Men det är en svår diagnos att få och många feldiagnostiseras med bland annat astma. Vad gäller operationsmetoder så finns det lite olika metoder i Sverige; det finns de som använder laser, de som opererar in ett plaströr, de som tar bort en bit av strupen och så de som använder den metod de använder på Huddinge eller en liknande metod.

”Subglottisk stenos har sedan 2003 behandlats med en ny operationsmetod utvecklad av Jan-Erik Juto där man recesserar ärr-ringen submucöst och klistrar tillbaka slemhinneflappen och behandlar området med en fibroblasthämmare (Mitomycin) innan ingreppet avslutas. Studien kommer förhoppningsvis igång jan/februari 2014 varvid vi inkluderar alla nyupptäckta stenoser som får genomgå pre- och postoperativa andningsmätningar (boxspirometri och impulsoscillometri). Patientenkät genomförs parallellt pre och postoperativt.” (Källa)

Jag uppskattar att min läkare tog sig tid att svara på mina frågor. För mig känns det skönt att få lite mer kött på benen och den diagnos jag har.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: