Film: Transcendence

När jag ligger hemma och återhämtar mig efter operationen blir det en del film. Nu i eftermiddag såg vi Transcendence. Filmen handlar om en grupp vänner som alla är forskare och på olika sätt forskar kring artificiell intelligens (AI). I början av filmen får vi träffa Dr Will Castor (Johnny Depp) och hans fru forskaren Evelyn (Rebecca Hall) som är på väg till en föreläsning där Will ska föreläsa för potentiella finansiärer tillsammans med bland annat Dr Max Waters (Paul Bettany). Efter föreläsningen blir Will skjuten och det visar sig att ett antal forskningslabb har attackerats samtidigt, bland annat Dr Joseph Tagger (Morgan Freeman) och hans team. De blev förgiftade med en tårta och den enda överlevande är Joseph, den man som sammanförde de andra forskarna.

Kulan som träffade Will gjorde ingen nämnvärd skada och han får åka hem samma kväll. På vägen hem blir det kontaktade av Joseph för att prata om attackerna och hur de ska fortsätta med sin forskning. På grund av attackerna har en massa viktigt forskningsmaterial blivit förstört. Det visar sig även att de som ligger bakom attackerna är en grupp anti-teknik terrorister. Will är trots allt trött och åker vidare hem. På natten blir han dålig och det visar sig att kulan var förgiftad och han har bara fyra till fem veckor kvar att leva.

Till en början tänker han fortsätta sin med sin forskning men Max övertalar honom att spendera sin sista tid med sin fru. Hon är dock inte lika övertygad utan vill försöka rädda Will och hennes förslag är att de ska ladda upp hans medvetande i den super-dator eller AI de har skapat. Både Will och Max vet att Evelyn inte kommer att ge sig så de går båda med på att hjälpa henne.

Tillsammans skapar de en AI med mänskligt medvetande men de har inte räknat med vad som ska hända. Max blir tillfångatagen av terroristgruppen och Evelyn flyr med hjälp av Will. Tillsammans bygger de en fristad för sig själva men det blir mer och mer ett fängelse och Will blir allt mer mäktig. Hur ska detta sluta? Var detta vad Evelyn ville när hon ville rädda världen? Eller ska hennes vänner kunna prata henne tillrätta och få henne att låta Will somna in för gott?

Filmen är intressant men något udda. Den känns väldigt med sin frågeställning kring teknik, datorer, Internet och mänskligheten. Den är välgjord och helt klart sevärd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: