Bio: American sniper

American sniper är baserad på verkliga händelser och handlar om Chris Kyle. Chris, en äkta Cowboy inser en dag att hans liv inte är på väg någonstans. Han ser ett nyhetsinslag på TV och bestämer sig för att utbilda sig till Navy SEAL. Under utbildningen träffar han sin blivande fru men redan på sin bröllopsdag blir han inkallad och han påbörjar sitt första uppdrag i Irak. Det går bra för Chris och han blir snart kallad ”Legenden”. Problemet är att när Chris kommer hem emellan sina uppdrag i Irak är han inte helt och fullt närvarande. Han känner hela tiden att han kunde och borde göra mer, allt på bekostnad av hans familj.

Chris gör totalt fyra turer till Irak, under samma tid får han två barn och hans familjs liv fortsätter. Hans fru gör allt för att få honom att komma tillbaka, både fysiskt och psykist men Chris kan inte lämna kriget och svika sina ”bröder”. Tillslut inser dock även Chris att det är dags att åka hem.

Filmen är regiserad av Clint Eastwood och det märks, den är väldigt patriotisk. På många sätt påminner filmen om Gran Torino, även den regiserad av Clint Eastwood. Det är två vitt skilda berättelser men det är samma andemeningen och patriotism som genomsyrar de båda filmerna.

Jag tycker att filmen är välgjord, den är spännande men ruskig. På något sätt blir filmen väldigt verklig, troligen för att den handlar om relativt aktuella händelser. Världen är fortfarande i krig, USA har soldater på plats världen över och försöker på alla sätt att bekämpa muslimska terroristgrupper. Samtidigt gör filmen mig arg, mest för att människan försöker att skapa fred genom att kriga. Hur ska det någonsin kunna bli fred i världen om vi beteer oss på detta sätt? Hur ska vi någonsin kunna leva sida vid sida om vi inte accepterar varandras olikheter?

Jag har inte lösningen på världens problem men jag blir mer och mer övertygad om att lösningen inte finns i väpnade konfliketer och krig. Jag blir mer och mer övertygad om att den oskyldiga människan är den som får lida mest och att vi kommer fortsätta ha ett stort antal människor på flykt i världen. Allt för att en liten klick människor är övertygade om att de har rätt och tar till vilka medel som helst för att bevisa det. Det hela gör mig bara så upprörd men också så trött. Hursom var filmen sevärd, speciellt med tanke på de tid vi lever i!

Så här skriver sf.se: U.S. Navy SEAL-soldaten Chris Kyle är USA:s mest kända prickskytt genom tiderna och han åkte till Irak med ett enda uppdrag – att skydda sina vapenbröder. Hans pricksäkerhet räddade ett otal antal liv och han gick under smeknamnet ”Legenden”. Trots faran och att det tärde enormt på hans familj åkte han tillbaka till Irak fyra gånger. Chris gjorde det för att leva upp till mottot ”ingen soldat lämnas kvar”, men när han till slut kom hem förstod han att det egentligen var kriget han inte kunde lämna.

Annonser

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Annika
  Jan 23, 2015 @ 22:41:04

  Jag tror inte jag kommer att se filmen, jag upplever utifrån vad jag läst om den väldigt patriotisk och propagandaaktig.

  Liked by 1 person

  Svara

  • Sofie
   Jan 23, 2015 @ 22:48:42

   Den är patriotisk men ändå intressant, den ger ett annat perspektiv på krig och hur det är att komma hem efter att ha varit iväg som soldat.

   Gilla

   Svara

 2. JK
  Jan 23, 2015 @ 22:44:09

  Intressant. Den har fått mycket kritik just för att vara så patriotisk och nästan rasistiskt. Men samtidigt kanske den visar saken ur en persons ögon och då kanske det blir svårt att få fler nyanser än svart och vitt.

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: