DVD: Downton Abbey – säsong 4 + 5

Min förälskelse i serien Downton Abbey har inte mildrats med åren. I helgen tittade jag på säsong 5 (tyvärr har jag inte bloggat om varken säsong 4 eller The London season). Spänningen är olidlig mot slutet av säsong 3. Mary och Matthew har äntligen bestämt sig och gjort slag i saken men lyckan varar inte länge. Mary sörjer och lever som i dvala.

Samtidigt har Edith börjat blomma i samband med att hon träffar redaktören Michael Gregson. Det två vill leva sina liv tillsammans men Michael är gift och de ser något mörkt ut för de två. Edith ger dock inte upp så lätt och hon faller mer och mer för den charmerande Michael. Det går så långt att hon tom blir gravid, men då har Michael lämnat England för Tyskland. Planen är att han ska skilja sig i samband med sin resa men han kommer aldrig hem igen. Vad ska Edith nu göra?

Familjens kusin Rose har flyttat in och allt vänds upp och ner. Hon är en ung kvinna som vill leva livet men det går kanske lite väl vilt till ibland. Går det att få ordning på Rose? Hur blir det att presentera henne för societen?

Samhället förändrar mer och mer (säsong 5). England har fått sin första Labour regering och societen märker av förändrigarna allt mer. Många av familjens vänner är fattiga, andra får avskeda sitt tjänstefolk eller anpassa sin livsstil mer och mer efter tidens tand. Men familjen Crawley kämpar på. De är inte alltid sams men sakta men säkert tar de sig ann tidens utmaningar.

Mary är ute mer och mer och har både en och två firare. Edith sörjer sin dotter som hon tvingades att lämna bort till en bonde på familjens ägor och Rose engagerar sig i välgörenhet.

Familjens tjänstefolk ligger inte heller på latsidan. De försöker också anpassa sig till tiden, vissa mer motvilligt än andra. Mr Bates och Anna får inte vara ifred. De hemsöks av polisen pga Mr Greens död, den man som brutalt våldtog Anna nere i köket under en konsert på övervåningen. Thomas försöker medicinera sig själv för att bli normal och Daisy börjar i skolan.

Trots ett antal motgångar klarar sig både familjen Crawley och deras tjänstefolk sig igenom både med- och motgång och jag ser fram emot den här säsongens julspecial och säsong 6.

Läs tidigare inlägg DVD: Downton Abbey – säsong 1 + 2, DVD: Downton Abbey – säsong 3 och DVD: Downton Abbey – Christmas Special 2012

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: