Bio: Oz the great and powerful

Oz

Journalisten och författaren L. Frank Baum skrev ett antal barnböcker om landet Oz. Den mest kända är Trollkarlen från Oz som filmatiserades på 1930-talet med Jud Garland i huvudrollen. Sedan dess har det inte gjorts många filmatiseringar av böckerna. Men i år kom det ytterligare en filmatisering om landet Oz. Oz the great and powerful handlar om när trollkarlen Oz kom till landet Oz. Oz (spelade av James Franco) är en lurendrejare som åker runt med ett cirkussällskap. I Kansas hamnar han i trångmål och flyr i en luftballong, det han inte inser är att en tornado är på väg in över cirkusen. Han flyger rätt in i tornadon och ber för sitt liv, nästa stund vaknar han upp i landet Oz.

Landet Oz styrs av den elaka häxan Evanora (spelad av Rachel Weisz) och hennes syster Theodora (spelad av Mila Kunis). Dock har Evanora lurat i Theodora att det är Glinda (spelad av Michelle Williams) som är den elaka häxa och att hon har förgiftat sin egen pappa för att ta över landet. Theodora träffar Oz och tror att profetian är på väg att uppfyllas, dessutom blir hon kär i Oz. När Oz ger sig ut på jakt för att hitta Glinda och döda henne uppdagar sig sanningen och Oz, som tror sig vara en riktig kvinnorkarl bli förtjust i Glinda.

Theodora väljer att gå över till den mörka sida och förvandlas till den gröna, fula häxa vi möter i Trollkarlen från Oz. Hon gör livet surt för invånarna i Oz och visar sig vara mer elak än sin syster. Men självklart slutar filmen lyckligt däremot tänker jag inte avslöja hur 😉

Jag hade sett fram emot filmen men tycker att den är långsam och smått tråkig. Den är välgjord och liknar på många sätt Trollkarlen från Oz från 1939. Den inleds i mindre, svartvitt format och går över till en storformat och färg. Skådespelarna är bra även om det är ovant att se Michelle Williams i en så pass tillintetsägande roll som denna. Vi såg filmen i 2D och det märks även på effekterna att den är inspelad för att passa 3D något jag tycker är tråkigt, film blir inte bättre i 3D. På något sätt är det rätt och slätt en barnfilm.

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Stefan
    Mar 31, 2013 @ 11:34:13

    Jag skulle inte gå på filmen med mina barn 🙂 tycker den är för läskig! Det är en Disney, en saga! Ungdomsfilm skulle jag säga mer isåfall! Eller mest familjefilm kanske!!

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: