Bok: Att rosta bröd av Roger Rosenblatt

9113035754

Sist jag köpte böcker slank denna söta, lilla roman med. Jag kunde bara inte motstå titeln. Att rosta bröd av Roger Rosenblatt är en bok om sorg och om livet. Rosenblatt förlorar en dag sin dotter utan förvarning och kastas in i sorg men också in i livet. Han och hans fru flyttar hem till sin svärson Harris för att hjälpa till med sina tre barnbarn och för att få vardagen att fungera för Harris. Som läsare får vi följa med på resan under drygt ett år efter dödsfallet. Boken är söt, vacker, sorglig, familjär, humoristisk och hemtrevlig. På intet sätt är den lättsam men på något sätt gör den ändå det oförståliga förståligt och det omöjliga möjligt.

Boken är lättläst, den är skriven som små korta iaktagelser och jag tycker om det jag läser. Jag rekommenderar den varmt till dig som nyligen har förlorat någon men också till dig som vill läsa en bok om livet.

Så här skriver AdLibris om boken: När hans dotter Amy – läkare, mamma och hustru – plötsligt kollapsar och dör av ett oväntat hjärtfel, lämnar Roger Rosenblatt och hans fru Ginny sitt hem på Long Island för att flytta in hos svärsonen Harris och deras tre barnbarn: sexåriga Jessica, fyraåriga Sammy och ettåringen James, eller Bubbies som han kallas.

Långt efter åren med blöjor, läxor och skolpjäser får Roger och Ginny – Boppo och Mimi – åter bekanta sig med småbarnsvärlden med godnattsagor, lekkamrater, kvartsamtal och nonstop-frågande. Tyngda av Amys död försöker de ändå gå vidare, de rekonstruerar familjen och stöttar varandra. Och framför allt så guidar de tre livliga, alerta och godhjärtade barn genom den enorma sorg, förvirring och smärta som deras mors död innebär. Förundrad över svärsonens styrka och hustruns envishet, sköter Roger varje dag ”det enda hushållsgöromål jag bemästrat”, nämligen att rosta frukostens bröd på exakt det sätt som varje barn vill ha det.

Med kvickhet, stort hjärta och precision skalar Roger Rosenblatt av lager efter lager av denna personliga förlust, och skapar både ett hyllningsporträtt till dottern och familjens kärlek för varandra.

Dagen då Amy dog, sa Harris till Ginny och Roger: ”Det är omöjligt.”

Rogers historia berättar hur en familj – genom sin kärlek till varandra – gör det omöjliga möjligt. (Källa)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: