Secret Love på Östasiatiska

Li-Guangxins_Noise-is-Prohibited_637x309

Idag har jag varit och sett Secret Love på Östasiatiska. Jag har varit nyfiken på utställningen och visst fanns det en del fina konstverk som bilden ovan men på det hela taget var utställningen svår att förstå, svår att tolka.

Så här står det om uställningen på hemsidan: Med kinesiska världsnamn som Gao Brothers, Chi Peng, Ma Liuming och Zhang Yuan öppnar Östasiatiska museet i höst en utställning om tabubelagd kärlek – Secret Love. Det är den första stora samtida konstutställningen på temat någonsin. Utställningen omfattar 150 verk av ett tjugosju kinesiska konstnärer som förenas i viljan att ge uttryck för i Kina känsliga ämnen som identitet, sexualitet och normer.

21 september 2012 – 31 mars 2013

Det kinesiska samhället förändras mycket snabbt och med det synen på sexualitet och identitet. Förändringen är speciellt märkbar för HBTQ-personer. Homosexualitet avkriminaliserades 1997 och ses sedan 2000 inte längre som en mental sjukdom, men många tabun finns fortfarande kvar. Med internet och ett öppnare samhälle ökar medvetenheten om individuella rättigheter. Möt det moderna Kina där konsten och den visuella kulturen bidrar till en ökad medvetenhet och dialog i kamp mot fördomar.

Med utställningen vill museet visa på kraften i den förändring som pågår i det kinesiska samhället och vad det har för betydelse för den enskilda individen. Secret Love är ett spännande möte med kinesisk samtidskonst i en skala och omfattning som aldrig tidigare gjorts kring detta tema förut.

-Det har varit mycket omfattande research inför utställningen. Det är ett jobb som ingen gjort tidigare, man kan säga att vi skriver ett nytt kapitel i Kinas konsthistoria, säger Si Han intendent på Världskulturmuseerna och curator för utställningen.

Merparten av konstnärerna som presenteras i Secret Love hör till de yngre generationerna av kineser som föddes efter att ettbarnspolitiken infördes runt 1980. Några av konstnärerna hör till äldre generationer. De flesta verken är skapade under 2000-talet och ett fåtal från decenniet innan. Det tidigaste verket är från 1990.

Secret Love inleder Världskulturmuseernas temasatsning på kärlek. Utställningen är den första i en serie om tre utställningar som kommer att visas både i Stockholm och Göteborg under 2012 och 2013. Varje utställning sätts in i ett globalt historiskt sammanhang. (Källa)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: