David LaChapelle på Fotografiska

David LaChapelle har kommit tillbaka till Fotografiska och jag var nyfiken på att se hans verk igen. Så igår, på juldagen var jag där med mamma och JK. Det var intressant att se bilderna igen men det var inte lika nytt och sensationsartat då jag sett stora delar av utställningen tidigare och då jag har sett flera andra fotografer under de senaste fyra åren. Här är några av mina favoritbilder och längre ner kan du läsa om utställningen.

LaChapelle Lil Kim

LaChapelle 1Flowers WiltingGossip

LaChapelle datorer

David LaChapelle
Burning Beauty 30 november – 3 mars 2013

Under snart 30 år har David LaChapelle (f. 1963) arbetat med en bildvärld som överskrider gränser och han har skapat ett eget universum som omfattar människor av alla kön, hudfärger, kroppstyper och åldrar. Fotografierna tar upp influenser från alla håll: film, amatörfotografier, konsthistoria och pornografi, och omvandlar dem till delar av hans egen konstnärliga vision. LaChapelles gränsöverskridande estetik blandar konventioner från kommersiellt och konstnärligt fotografi och innefattar både den klassiska konstens ideal och ett alternativt utpräglat samtida perspektiv med rötter i populärkultur och subkultur.

För Fotografiska har David LaChapelle en alldeles särskild betydelse. För fyra år sedan arrangerade Jan och Per Broman en succéutställning med LaChapelle i Nacka. Efteråt bestämde de sig för att skapa Fotografiska: en inspirerande mötesplats som skulle bli en av världens främsta samlingsplatser för fotografi. Nu firar vi med att visa Lachapelles största utställning någonsin: Burning Beauty omfattar mer än 250 verk, musikvideos och film. Det är den första, och förmodligen den enda gången Fotografiska fyller hela huset med en konstnär under drygt tre månader. I salarna visas fotografier från alla perioder i hans konstnärskap, från 1980-talet till idag, under tematiska rubriker. Längst upp i utställningen premiärvisas den allra senaste bildserien: Still Life (2012).

David LaChapelles är mest känd för sina glamourösa och absurda bilder från en värld av mode, kändisar och modeller, men den här utställningen presenterar hela hans verk. Här finns såväl de tidigaste svartvita fotografierna och det senaste decenniets civilisationskritiska motiv och konsthistoriska parafraser. Fotografiets förmåga att överskrida verklighetens och vardagens begränsningar är ett övergripande tema som med knyter samman hela konstnärskapet. Med sitt bildspråk kombinerar LaChapelle konsumtionskulturens glansiga och avklädda stil med en envist samhällskritisk blick och en hängiven strävan efter andlighet, skönhet och det gudomliga.

David LaChapelles bildvärld är placerad mitt i de senaste decenniernas turbulenta visuella kultur och erbjuder en blandning av passioner, humor, överdrifter och kritisk eftertanke. Perspektivet är ofta paradoxalt och det drastiska tilltalet är medryckande och lockar betraktaren till skratt, njutning, kritik, reflektion och debatt.

Curators: Patrik Steorn & Min-Jung Jonsson (Källa)

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. Annika
  Dec 26, 2012 @ 14:51:42

  Han är en fantastisk fotograf o konstnär men som sagt har man sett honom förut är det inte samma aha upplevelse den här gången.
  Synd också att Fotografiska är fega och inte vågar satsa stort på andra mer eller mindre kända utländska fotografer utan bara satsar på de ‘stora’ kända kommersiella namnens vandringsutställningar

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: