Bio: Cloud Atlas

Den nya Bond-filmen skulle ha premiär precis när vi åkt till USA så planen var att se den i USA istället. Men det kunde vi glömma då den har premiär först nästa vecka. Istället blev det Cloud Atlas som är baserad på David Mitchells bok med samma namn. Boken är skriven 2004 även om det kändes som Sci-Fi böcker skrivna på 1940- till 1960-talet. Ingen av oss visste vidare mycket om filmen men än att det var ett gäng bra skådisar och en spännande trailer.

Filmen börjar med att Tom Hanks sitter vid en brasa och berättar en historia, det är svårt att bestämma tidsåldern. På klädseln ser det ut som om det är forntid men det känns ändå inte så och senare visar det sig at det är en dystopisk (anti-utopisk) framtid. Direkt efter först vi tillbaka i tiden till mitten av 1800-talet. Här stöter vi på en ung amerikansk notarie som försöker ta sig till San Francisco från Nya Zeeland. Nästa stop är Belgien runt 1930 där vi får följa en ung bisexuell/homosexuell musiker som försöker att komma upp sig i världen.

Sedan hamnar vi i Kalifornien i mitten av 1970-talet där vi får följa en ung journalist som försöker lösa en mordgåta. Efter det hoppar vi till nutid och där handlar berättelsen om en publicist i England som försöker rymma från ett ålderdomshem. Efter det hamnar vi i en avlägsen framtid i ett Korea som är uppbyggt på arbetskraft från kloner. Där träffar vi på en klon som kämpar för alla kloners och därmed världens frigörelse.

Sen är vi tillbaka där vi började i den dystopiska framtiden. Denna del utspelar sig på Hawaii där människan har fallit tillbaka i utveckling samtidigt som det lever folk på udda farkoster på vattnet. Vidskepelse styr människan och hon tror att satan lever uppe i bergen.

Alla sex berättelser är sammanvävda och det är samma personer som dyker upp i de olika tidsperioderna fast i olika skepnader. Berättelsen är spännande och intressant samtidigt som den säger något om oss människor. Oavsett hur många misstag vi gör så gör vi dem igen, det är som om tiden ständigt upprepar sig. Som om vi aldrig lär oss utan tror att vi ständigt kan göra bättre men ändå hamnar i samma fallgropar.

Filmen har premiär 1 mars 2013 i Sverige och SF skriver följande om filmen: Andy och Lana Wachowski (The Matrix) har tillsammans med Tom Tykwer (Spring Lola!) skapat ett science fiktion-epos baserat på David Mitchells prisade roman. I sex historier tas vi med från 1800-talets Söderhav till en avlägsen postapokalyptisk framtid. (Källa)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: