Manifestation för icke inlåst kärlek

Foto: Sofie

Mamma och JK skulle på en manifestation i lördags för icke inlåst kärlek. Som jag förstår det kom initiativet från ett samtal vänner emellan om alla hänglås på Västerbron. Samtalet mynnade ut i ett event på Facebook och där stod det så här:

Manifestation för icke inlåst kärlek
På västerbron finns en samling hänglås, där par skrivit sitt namn på ett lås, låst fast det, och slängt bort nyckeln, som en symbol för sin kärlek.
Min sorts kärlek passar inte alls in i den sortens symbolik.
Min sorts kärlek symboliseras bättre att vackert band som går att knyta fast i flera andras band, knyta upp och knyta om efter behov eller ibland bara flätas in bland andras band och snören utan knutar.
Så jag tänkte att vi samlas på västerbron 16.00 lördag den 22e september, precis bredvid hänglåsen, och gör vår egen kärlekssymbol av vackra band, färglada snören eller grova rep, allt efter vad var och en känner symboliserar sin kärlek bäst.

Jag tyckte om idéen och följde med mamma och JK upp på Västerbron för att träffa andra människor som var där för att visa att kärleken behöver inte sympoliseras av hänglås. JK uttryckte det himla fint, ”Med band som håller samman mer än låser inne.” Hänglåsen må vara eviga men dem är också hårda, fyrkantiga och oföränderliga. Är verkligen kärleken sådan? Det tror inte jag, jag tror att den kan vara både mjuk och hård, rund och fyrkantig och framförallt tror jag att den är föränderlig. Därför var jag med och knöt mina band på Västerbron.

Det hela gjorde mig också nyfiken på varför människor sätter fast hänglås som tecken på sin kärlek. Enligt Wikipedia är det en österländsk tradition och det handlar om att få evig kärlek. Hänglåsen på Västerbron har funnits där i 3,5 år, jag hoppas att det hänger många vackra, fina, annorlunda, tunna, grova rep och band där om 3,5 år.

Kärlekslås är en österländsk tradition, som innebär att ett brudpar sätter fast ett hänglås med sina initialer vid en bro och slänger sedan nyckeln i vattnet. På vissa platser låser paren två hänglås i varandra. Enligt legenden varar genom denna akt kärleken för evigt.

Ursprungligen kommer kärlekslås-traditionen från Kina, där det finns kärlekslås på flera platser längs den Kinesiska muren. På 1980-talet kom de första kärlekslåsen till Ungern.Numera är det en ritual som utövas över hela världen exempelvis i Ryssland, Sydkorea, USA och Italien. I Italien finns kärlekslås på bland annat Ponte Vecchio i Florens och Ponte Milvio i Rom. På vissa ställen har traditionen fått negativ respons; så exempelvis skrev tidningen Folket om hänglåsen på Ponte Milvio att ”På mindre än ett år överöstes gatlyktan vid Roms äldsta bro Ponte Milvio av hänglås. Grannar klagade över skadegörelse och när gatlyktan till sist kollapsade under alla hänglås utfärdade borgmästaren ett förbud mot fler kärlekslås.”

Den 15 november 2008 kom traditionen även till Sverige och Jönköping när ett par låste fast två hänglås med sina initialer och datum i varandra vid Munksjöbron, idag finner man ett tiotal lås längs med bron.Den 12 januari 2009 nådde traditionen även Stockholm, när ett par låste fast ett hänglås med sina initialer på Västerbrons högsta ställe och sedan kastade nyckeln över axeln ner i Riddarfjärden.I december 2009 fanns redan ett 40-tal hänglås på Västerbron.

Även i Mariestad har traditionen funnits ett par år nu och ett tiotal lås hänger i den nya gångbron över till ekudden. (Källa)

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Annika
    Sep 25, 2012 @ 05:50:24

    Fin blogg, gillar det du skriver om att kärleken är föränderlig

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: