Bok: Guernseys litteratur- och potatisskalssällskap av Mary Ann Shaffer

I veckan läste jag ut Guernseys litteratur- och potatisskalssällskap av Mary Ann Shaffer. Detta är Mary Anns enda bok,  hon dog samma år som boken publicerades. Boken handlar dels om en kvinnlig författare, Juliet i London och dels om en grupp vänner på Guernsey. Andra världskriget har precis tagit slut och alla försöker att gå vidare i livet. Juliet försöker skriva sin andra bok men får inga bra uppslag, så en dag kommer det ett brev från en man på Guernsey. Det är början på en lång vänskap och på Juliets nästa bok.

Boken är skriven i brevform och vi får följa hur Juliet brevväxlar med medlemarna i litteratursällskapet men även med sina bästa vänner, ett syskonpar där han är hennes förläggare. Boken är smått förvirrande inledningsvis men historien är bra.

På baksidan av boken står det:
Januari 1946: London är på väg att återhämta sig efter kriget och författaren Juliet Ashton funderar över sin nästa bok. Så får hon en dag ett brev från en man hon aldrig träffat, Dawsay Adams från ön Guernsey i Engelska kanalen som under kriget varit ockuperad av nazisterna. Adams har hittat Juliets namn på försättsbladet till en bok av Charles Lamb och nu undrar han om hon känner till fler böcker av samme författare.
Juliet och Dawsey Adams börjar brevväxla. Han berättar om öns läsecirkel, Guernseys litteratur- och potatisskalssällskap, och snart har Juliet inlett brevväxling med flera av läsecirkelns medlemmar. Hon fängslas så av deras öden och berättelser om livet på ön att hon bestämmer sig för att åka dit. En resa som kommer att förändra hennes liv.

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap kan läsas och uppskattas av alla. Mary Ann Shaffer har skapat en underbar samling karaktärer som man efter läsningens slut känner att man gärna hade umgåtts mer med.

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Annika
    Sep 22, 2012 @ 11:15:05

    Nja jag tror inte att jag vill läsa boken 🙂

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: