S:t Göransmässan

Ikväll firade jag mässa i St Görans kyrka. Fyra måndagskvällar under hösten firar dem S:t Göransmässan, en gudstjänst som bygger på att vi som deltar ska då vara deltaktiga och inte styrda av gudstjänstordningen. Så här står det på hemsidan:

Fira en ny mässa – S:t Göransmässan
I kväll – 10 september är det startdatum för en ny mässa i S:t Görans kyrka. S:t Göransmässan. Gudstjänsten bygger på delaktighet och under gudstjänsttiden kommer det finnas möjlighet till både samtal och meditation.

Kristina Cyrus Hjern , präst i Sjukhuskyrkan berättar att ”Vi inleder gudstjänsten på två olika platser i kyrkan. En grupp för de som önskar delta i samtal/bön utifrån frälsarkransen och en grupp för meditation. Samtalet går till så att vi med utgångspunkt från någon av frälsarkransens pärlor, lägger fram våra tankar och böner och  delar dom med varandra”. Hon fortsätter: ”För den som så önskar kan man bara sitta med och lyssna”.De som istället väljer att meditera samlas framme i koret för sittande meditation. Vi mediterar cirka 20 minuter och det kan hända att vi provar en enkel rörelsemeditation som inledning. Om du inte mediterat förut kan du få en kort instruktion kl. 19.00.

Mässan avslutas med att all samlas för att dela nattvard — bröd och vin (alkoholfritt). Då finns också möjlighet till ljuständning.

Mässan firas även måndagen den 8 oktober, den 5 november och den 3 december.

Jag har inte firat gudstjänst på väldigt länge och var något nervös inför kvällen samtidigt som det kändes bra då det var i en bekant kyrka med bekanta ansikten. Upplevelsen föll väl ut även om jag blev rörd av sammanhanget och kände mig överväldigad. Jag har någonstans saknat att vara i kyrkan. Jag saknar inte gudstjänsten lika mycket som kyrkorummet men saknaden finns där. Nu ser jag fram emot de tre kommande måndagarna med S:t Göransmässan och funderar även på att försöka meditera på onsdagar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: