DVD: Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare

Jag fick rekommenderat för mig filmen Koken, tjiven, hans fru och hennes älskare. Det är en ganska gammal film, den är från 1989 och Helen Mirren spelar frun i filmen. Filmen fanns på Lovefilm där jag för tillfället har en prenumeration så jag hyrde den. Men vilken film. Surrealistisk, annorlunda och ganska absurd på gränsen till osmaklig.

Filmen utspelar sig på en restaurang och huvudpersonerna är restaurangens kock, dess ägare tjuven, hans fru (spelad av Helen Mirren) och så hennes älskare, en gäst på restaurang som mest sitter och läser. Tjuven är en otrevlig typ som vill ha ett finger med i allt, hans styr sin fru och alla sina gäster med järnhand. Gör dem inte som han säger blir dem förnedrade och utslängda från restaurangen. Frun spelar med men faller för den bokläsande gästen. Hon stötter på honom utanför toaletten och dem inleder en affär där dem har sex antingen på toaletten eller i köket. Maken misstänker till en början ingenting men när  han väl får reda på det letar han redan på älskaren och dödar honom genom att mata honom med urrivna sidor från hans egna böcker. Frun blir ledsen och vill ge igen på sin man som har lovat att hitta, döda och äta älskaren. Hon tar honom på hans ord och serverar honom en delekat måltid.

Allt är filmat väldigt surrealistiskt och ljussättningen är otrolig. Dock föll filmen mig inte riktigt i smak.

Så här skriver Lovefilm om filmen: På den vackra restaurangen samlas ett galleri av personligheter. Där finns köksmästaren som serverar läckra mästerverk, den illasinnade tjuven som likt en despot håller hov runt sitt bord, hustrun som riskerar liv och lem för att smyga ut till sin älskare, och älskaren själv, som tar den största risken av alla. Peter Greenaways säregna och visuellt mästerliga film ger en helt ny syn på hämnd med inslag av svart komedi. (Källa)

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. JK
  Aug 10, 2012 @ 20:58:11

  surrealistiska filmer är inte alltid lätta. Som Naked Lunch. Fast den är mer en drogrelaterad hallusinasion.

  Gilla

  Svara

 2. Annika
  Aug 10, 2012 @ 22:22:43

  Låter verkligen inte som en film för mig

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: