Tom of Finland

Bild: Tom of Finland

Förra året ställde Tom of Finland ut i Åbo och jag var på väg att åka dit för att titta på hans bilder. Nu blev det inte så och tur var väll det för denna sommar kan man se utställningen på Kulturhuset. Utställningen pågår mellan den 28 juni och 19 augusti. Det är öppet tisdag-fredag 11:00-18:00 och lördag-söndag 11:00-16:00. Du hittar utställningen i Foajé 3, våning 3Kulturhuset vid Sergels Torg.

Tom of Finland har en väldig speciell stil och är banbrytande inom gaykulturen med sina machomän. Jag tycker att bilderna är vackra om än extrema. Bilden ovan är en av hans ”snällare” bilder men vem kan måste en sådan man *blink* (Om han nu inte vore gay…)

Så här skriver Kulturhuset om utställningen: Under närmare fyrtio år har konstnären Tom of Finland varit en av gaykulturens största namn. Hans teckningar har betytt mycket för självuppfattningen i en tid när den rådande uppfattningen var att homosexuella män var veklingar och fjollor.

Toms bilder lyfte i stället fram självsäkra machomän med överdrivet svällande muskler, enorma fallosar, tajta byxor och västar. Han kom att ha ett avgörande inflytande på gaykulturen eftersom han var den förste att sammankoppla maskulinitet med homosexualitet.

Touko Laaksonen föddes i Kaarina utanför Åbo 1920. Han arbetade som reklamtecknare och som musiker på restauranger och teatrar. På femtiotalet började hans teckningar dyka upp i tidningar för en homosexuell publik. Precis som så många andra av tidskrifternas illustratörer och fotografer valde han att använda en pseudonym, Tom of Finland.

I takt med att Toms bilder blev mer efterfrågade, i tidskrifter, reklam och på affischer, började han ta emot privata uppdrag och arrangera utställningar i sexbutiker. På sjuttiotalet flyttade han till USA och var bosatt där under ett antal år. Han blev alltmer välkänd på den framväxande kulturella gayscenen.

Idag räknas han som den mest inflytelserike skaparen av gaypornografika och finns representerad på bland annat Museum of Modern Art i New York. År 2009 presenterades han i den nordiska paviljongen på Venedigbiennalen. Han dog 1991.

Utställningen presenteras av Kulturhuset i samarbete med Homotopia Liverpool och Tom of Finland Foundation Los Angeles. Med stöd av Åbo 2011 Europas kulturhuvudstad. (Källa)

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. JK
    Jul 19, 2012 @ 21:47:20

    Ett måste att se med andra ord 🙂

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: