DVD: Mildred Pierce

Mildred Pierce är en miniserie om fem delar från HBO. James M Cains bok En amerikansk kvinna. Boken har även filmatoserats med Joan Collins i huviudrollen som Mildred Pierce. I den här versionen spelas Mildred Pierce av Kate Winslet som vann en Golden Globe för rollen.

Så här skriver Wikipedia: Handlingen kretsar kring hemmafrun Mildred Pierce i Los Angeles som efter att ha kastat ut sin otrogne man, försöker hitta ett arbete i ett Kalifornien drabbat av depression. För att kunna försörja sin familj får hon både svälja sin egen stolthet och uthärda äldsta dottern Vedas förakt när hon tvingas ta ett servitrisjobb på en krog. Mildreds karriär tar så småningom fart och mycket av handlingen kretsar kring klass och social status. (Källa)

Det är en intressant men tragisk berättelse om Mildred Pierce, tvåbarns mor med en otrogen man. Hennes man tjänar dessutom inga pengar utan roar sig mest med sin älskarinna. Mildred bakar tårtor och pajer till grannarna för att få mat på bordet. En dag kastar hon ut sin man och tror att det ska gå att få ett jobb, ett respektabelt jobb. Men eftersom Mildred inte kan något annat än att vara hemmafru är hon tvungen att ta ett jobb som servitris på en liten dinner i Hollywood. Hennes äldsta dotter Veda skäms över henne och försöker göra allt för att upprätthålla bilden av en rik medelklassdotter.

Samma dag som Mildred har bestämt sig för att säga upp sig på jobbet pch satsa på att bli sin egen, att driva en lite restaurang träffar hon Monty. Hon accepterar hans inbjudan att åka till Sankta Barbara och blir huvudlöst förälskad i honom. Samma helg dör hennes yngsta dotter. Veda beskyller mamma för systerns död och en redan ansträngd relation blir än mer ansträngd.

Mildreds restaurang går bra och hon öppnar flera, dock höll det inte med Monty och Veda är inte en sån begåvad pianist som hon tror. Det slutar med att Mildred kastar ut Veda, det bästa hon kan ha gjort. Samtidigt träffar hon Monty igen och dem gifter sig. Men här börjar problemen igen, Mildred spenderar alldeles för mycket pengar och tid på sitt och Montys hus och på Veda, som kom tillbaka som en operasångerska i samband med bröllopet. Det leder till att Mildred ägnar restaurangerna mindre och mindre tid. Allt kretsar återigen kring Veda och henns liv. Hur ska det gå… Ska Mildred låta Veda styra allt och ta ifrån henne allt?

Det är som sagt en tragisk historia och jag undrar mer än en gång varför Mildred ger efter för Vedas nycker. Hon får pianolektioner, pälsar, ett nytt piano. Allt medan hon inte betalar en krona utan Mildred jobbar bara lite hårdare. Kate Winslet gör en bra roll och det skulle vara intressant att läsa boken. Jag får se om jag ger mig på den eller inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: