Bok: Fatta eld av Suzanne Collins

Andra delen i Suzanne Collins triologi är Fatta eld, efter att jag läst första boken Hungerspelen (läs tidigare inlägg) var jag nyfiken på att sätta tänderna i tvåan för att få svar på alla frågor jag hade efter första boken. Hur kommer det gå för Katniss och Peeta? Hur har Gale uppfattat det hela? Vilken roll kommer Haymitch spela i fortsättningen och kommer Katniss få tillbaka sin mamma? Men jag har egentligen inte fått svar på dem utan hoppas på att tredje och sista boken ska ge svaren.

Så här skriver AdLibris om boken: Katniss trodde att en vinst i Hungerspelen var lika med framgång, lycka och berömmelse, men istället skulle det bara leda till fruktan och att hon blev ökänd. Huvudstaden är inte nöjd med henne. Hennes prestationer på arenan har gjutit mod i rebellstyrkorna – och i takt med att upproret växer sig starkare, ökar också riskerna för Katniss och de hon älskar – inklusive de två killar som slåss om hennes gunst. Varje val hon gör får ödesdigra konsekvenser. Och det är då huvudstaden blottar sin slutgiltiga fälla…(Källa)

Andra boken är tyvärr inte lika underhållande eller gripande som första boken. Katniss känns merst gnällig och egoistisk, det enda hon vill är att komma undan alla minnen. Allra helst vill hon rymma från distrikt Tolv men samtidigt vill hon ta med all ahon älskar, sin mamma, Prim, Gale, Peeta och så Haymitch. Men någonstans inser hon att det inte går. Hon har ställt till med oreda i och med att hon trotsade regimen och president Snow vill sätta dit henne. Katniss tror sig vara säker från spelen och hennes största oro är hur hon ska skydda sina nära och kära och hur hon ska undvika att skaffa barn, då hon inte vill att dem ska utsättas för Hungerspelen. Men det nästaintill omöjliga händer, hon och Peeta blir utvalda som distrikt Tolvs delatare i kvartsekelspelen tillsammans med tidigare deltagare från de andra elva distriketen. Än en gång börjar en lek på liv och död, skillnaden denna gång är att Katniss mål är att få ut Peeta levande även om det så ska kosta henne livet. Hur det går för henne får du själva läsa…

Boken är som sagt inte lika underhållande eller gripande men så är det en ungdomsroman och Katniss är inte mer är en 17 år. Samtidigt känns hon lite för gnällig och egoistisk. Hon kan inte riktigt tänka utanför boxen och hon fastnar lätt i något självömkligt gnällande. Ändå är jag nyfiken på hur det hela slutar och ser fram emot tredje boken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: