Eugéne Jansson på Waldemarsudde

Imorgon, söndagen den 10 juni är det sista chansen att se Eugéne Jansson utställningen på Waldemarsudde. Det är öppet mellan 11 och 17. jag rekommenderar varmt utställningen. Det fanns många vackra Stockholms vyer i blått och en och annan atletisk yngling som var väldigt vacker.

Eugène Jansson (1862-1915) var en färgstark pionjär för det moderna måleriet, verksam under åren kring sekelskiftet 1900. Han har kallats Blåmålaren på Söder och skildrade ett nattligt Stockholm insvept i ett stämningsmättat skymningsljus. Efter 1905 fram till sin död ägnade han sig enbart åt figurmåleri, företrädesvis nakna manliga atleter och gymnaster.

Eugène Jansson bidrog till att föra ut det nordiska stämningsmåleriet till en uppskattande omvärld och hans rykte som nyskapande konstnär inom den genren har ökat i styrka under senare år. Hans målningar av Stockholm är bildskatter som vi gärna förknippar med musikalitet och starka känslor av vemod samt kärlek till staden.

Utställningen lyfter fram konstnärskapet i sin helhet med tonvikten på de stämningsfulla Stockholmsbilderna från sekelskiftet 1900, då Jansson kom att kallas Blåmålaren, men visar även ett rikt urval från den senare perioden av hans skapande, som inleddes 1905 och kom att fokusera på den nakna manskroppen. Först 1907 kände han sig mogen att träda fram med dessa arbeten i utställningssammanhang. De var troligen inte så uppskattade av hans samtid men har under årens lopp vunnit desto större erkännande. Prins Eugen, känd för sin vidsynthet och sitt toleranta sinne, var en stor vän av Janssons konst och valde med omsorg verk från konstnärens båda perioder: blåmåleri med stämningsfulla Stockholmsbilder samt målningar av nakna atleter och gymnaster. Han förvärvade en av sina atletmålningar redan 1913 och de övriga två (bl.a. Naken yngling) på konstnärens minnesutställning 1918.

Detta är en jubileumsutställning, 150 år efter konstnärens födelse. Jubiléet firas genom ett samarbete med Thielska Galleriet som visar sin stora samling av Eugéne Janssons verk samtidigt. Senast det anordnades en större exposé med Janssons verk var 1998 på Liljevalchs konsthall i Stockholm, en utställning som till stora delar gick vidare till Paris och visades på Musée d´Orsay. Fransmännen uppskattade mångsidigheten i Eugène Janssons konst och museichefen Henri Loyrette (numera chef för Louvren) yttrade vid invigningen: ”Han visade tydligt sin homosexualitet och intog alltid modiga positioner, men framför allt var han revolutionär i sitt sätt att måla.” (Texten kommer från Waldemarsuddes hemsida den 9 juni)

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Annika
    Jun 09, 2012 @ 21:59:58

    Helt klart en av de bästa utställningar jag har varit på

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: