DVD: The Secret Diaries of Miss Anne Lister

När jag var på loppis i Midsommarkransen för några veckor sedan köpte jag ett par DVD-filmer. Alla vara BBC-produktioner men jag hade inte hört talas om alla, däremot är jag förtjust i BBC-produktioner. Häromkvällen såg jag The Secret Diaries of Miss Anne Lister och det visade sig vara en historia om en lesbisk kvinna bosatt på den engelska landsbyggden i början av 1800-talet. Miss Anne Lister var en rik landägare som bodde med sin moster och morbror (eller faster och farbror). Henne släktingar är både ogifta och vill gärna se Anne gift då dem ogärna lämnar henne ensam kvar i livet. Anne är däremot av en annan åsikt, hon vill leva med en kvinnlig följeslagare. Anne är en intelligent kvinna som gärna förkovrar sig och som när hennes morbror/farbror dör ger sig in i kolgruvebranschen och blir framgångsrik. Hon anses excentrisk och det är flera som misstänker hennes nära relationer med kvinnor.

I början av filmen är Anne olyckligt kär i Mariana, en kvinna som väljer att gifta sig med en äldre man för att få ett rikt liv. Hon fortsätter att underhålla relationen till Anne och lovar att flytta in hos Anne så fort hennes man dör. Det visar sig dock att det bara är tomma löften, Marian är alldeles för rädd för samhällets reaktioner och Anne har turen och träffar en annan kvinna, Miss Walker som faktiskt vill dela sitt liv, hela sitt liv med Anne. Vi får även träffa Annes bästa vän, Tib som är olyckligt kär i Anne och gör allt för att Anne ska välja henne.

Det är en något udda film om en intressant och exentrisk kvinna som gick sina egna vägar. Filmen är baserad på en sann historia och det kanske mest intressanta med hela historien är att homosexuella kvinnor inte är något nytt, om någon nu trodde det. Det är kanske inte en av de bästa BBC-produktionerna men filmen var sevärd och underhållande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: