Kulturnatt Stockholm 2012 – 21 april

Förra året var mamma, JK och jag på Kulturnatt Stockholm och när vi såg att det var dags igen kastade vi oss över programmet för att se vad vi ville göra i år. Tillsammans hade vi tre programpunkter som lockade: Stigbergets borgarrum, Tessinska palatset och Observatoriet.  Men det blev inte riktigt så…men det brukar det inte heller bli och det är lite av charmen med Kulturnatt Stockholm.

Vår första tanke var att börja med Tessinska palatset då det alltid är populärt och visningsbiljeterna tar slut fort men ingen av oss var sugen på att stå i kö så några minuter i sex var vi utanför Stigbergets borgarrum på Fjällgatan 34. Jag har länge velat se denna våning och det var spännande och intressant. Anna Lindhagen som bodde i våningen ville att den skulle vara en kontrast till Halwyllska palatset.

hemsidan står det: Stigbergets Borgarrum på Fjällgatan 34 på Söders höjder är ett litet museum – en kultiverad miljö från 1800-talets mitt, skapad av Anna Lindhagen (1870-1941). Borgarrummens lokaler är ett levande museum som består av 6 rum och kök, en våning som visar hur en borgarfamilj bodde under  mitten av 1800-talet; den är möblerad av Anna Lindhagen, delvis med saker från hennes eget hem. 1929 skapade hon föreningen Stigberget. De sista åren av sitt liv bodde hon i två av museets rum.

Sedan begav vi oss till Kungsträdgården och S:ta Eugenia kyrka. Jag var lite sugen på att lyssna på programpunkten ”Fråga en nunna”, vi kom lite sent men fick gå in och lyssna. Samtidigt passade jag på att fråga om man som nunna känner ett kall till en speciell orden eller om man väljer, Svaret blev att det var lite av båda, det handlar ofta om tillgänglighet men också inriktning på nunneorden. Vi tittade in i kyrkan och se åkte vi vidare.¨

Nästa stop blev Nordiska museet, här var det maratonläsning av Strindberg och så kunde man strosa runt och tittad på de ordinarie utställningarna. Vi valde att titta på mode genom tiderna, traditioner och dukade bord. Det är ett gigantiskt museum och vi hade kunnat spendera hela kvällen här men det var annat som lockade. Jag får helt enkelt gå dit en annan dag och strosa runt i godan ro.

Vi körde tillbaka över Djurgårdsbron och upp till Berwaldhallen. Innan vi gick in passade vi på att fika lite, vi hade med oss varm dryck, smörgåsar, kanelbullar och lite annat smått och gott. Väl inne på Berwaldhallen spelade Stockholms Ungdomssymfoniorkester, vi kom in mitt i Beethovens Symfoni nr 5 och det var pampigt. Vi satt och lyssnade en stund och sedan lånade vi toaletterna och åkte vidare till Sverige radio. Mamma hade sett att man kunde tjuvlyssna till radioteatern men väl på plats var det inte mycket att hurra för. Vi hastade vidare.

Klockan hade blivit nio så vi begav oss till Observatoriet men där var det lång kö och ingen var sugen på att stå i den så vi valde att åka vidare. Vi tittade igenom programmet och såg att Sven-Harrys (konstmuseum) låg i närheten. Ingen av oss hade hört talas om det men vi tog en chansning. Det ligger nere vid Vasaparken på Eastmanvägen 10-12. På nedre plan finns en stor museumbutik och en utställningssal, sedan är det Sven-Harrys hem uppe på taket och ytterligare en utställningssal. Vi fick inte gå in i hemmet men det var ett intressant upplägg även om flera av utställningarn var något annorlunda och inte i min smak.

hemsidan står det: Sven-Harrys konstmuseum öppnade den 27 mars 2011, på initiativ av byggmästare Sven-Harry Karlsson. Den skinande sex våningsbygnaden med sina fasader av mässing, ligger i Vasaparken i Stockholm och är ritad av Wingårdh Arkitekter. Den inrymmer konsthall, museum, restaurang, bostadslägenheter och kommersiella lokaler. Byggnaden är tänkt att vara ett ”hem” för både konst och människor. Museet drivs av en stiftelse med syfte att lyfta fram kvalitet i konst och byggande och att bedriva en varierad utställningsverksamhet. Stiftelsen kommer att med regelbundenhet dela ut ett stipendium för förtjänstfulla insatser inom konsten eller därmed besläktade områden.

Efter Sven-Harrys var vi alla ganska trött, klockan var tio och vi bestämde oss för att avsluta kvällen.

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. Annika
  Apr 23, 2012 @ 09:49:37

  Det var en kul kväll med annorlunda upplevelser, ser redan fram emot nästa år, kanske blir det Tessinska palatset rent utav – till slut 🙂
  Tack för en trevlig kväll

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: