DVD: Gudfadern 1, 2 och 3

Under en tid har jag varit nyfiken på Gudfadern-filmerna och döm om min förvåning när jag hittade dem i brorsans filmhylla i lördags. Jag lånade hem dem och såg ettan i lördagskväll, tvåan i söndagskväll och trean i måndagsmorse.

Gudfadern 1 (1972) – I första filmen får vi träffa familjen Corleone med Vito Corleone som Gudfaderna. Han har tre söner; Sonny, Fredo och Michael samt Tom Hagen som han har adopterat. Don Corleone hjälper sin omgivning när dem ber om det, det handlar om smått som stort. När krig utbryter mellan de olika italienska familjerna är det familjens yngsta son Michael som träder in och räddar familjen. Dock måste han fly landet och tillbringar en tid i Italien, på Sicilien. Det lugnar ner sig i USA och Michael kommer tillbaka för att ta över efter sin sjuka och döende far.

Första filmen är framförallt en presentation av familjen här och nu i 40- och 50-talets USA. Don Corleone blir utsatt för ett mordförsök och äldsta sonen Sonny blir mördad. Familjen har också en dotter, Connie som gifter sig med Carlo. En man som misshandlar henne och beter sig allmänt illa. Filmen slutar och här skulle allt kunna ta slut men det gör det inte…

Gudfadern 2 (1974) – I andra filmen får vi mer bakgrund till familjen Corleone. Vito Corleone kom till USA från Italien som 9-åring då hans pappa, mamma och bror blivit dödade hemma i Italien. Han svär på att hämnas sin familj och lyckas självklart med det många år senare. Vito är en helt vanlig imigrant i USA som försöker försörja sig och sin familj, men när han upptäcker att alla hans grannar och vänner är förtryckta av Don Fanucci bestämmer han sig för att säga ifrån. Han får snabbt en stark ställning bland sina landsmän tillsammans med sina vänner Tesio och Clemenza.

Samtidigt får vi följa familjens försatta liv i nutid, 50-talets USA. Michael har flyttat familjens verksamhet till Nevada och bland annat Las Vegas. Ambitionen från Michaels sida är hela tiden att legalisera familjens verksamhet men han börjar förstå att ju högre upp han klättrar desto svårare är det. Hans fru, Kay lämnar honom och livet är inte så bra som han hoppats.

Gudfadern 3 (1990) – I tredje filmen har det gått cirka 20 år och vi befinner oss i slutet av 70-talet. Michael börjar bli gammal och trött, han har lite kontakt med sina barn och än mindre med sin fd fru. Ambitionen är fortfarande att bli laglig men det blir allt svårare och svårare. Krig bryter än en gång ut mellan familjerna och stora delar av tredje delen utspelar sig i Italien, på Sicilien. En okänd brorson vid namn Vinnie dyker upp och blir familjens hopp om överlevnad. Realtionen mellan Michael och Kay samt hans barn bli bättre men tyvärr blir hans dotter mördad i slutet, hon hamnar emellan ytterligare ett mordförsök på Michael.

I denna film får vi möta en värld som styrs av maffian, en värld som i Michaels sinne är laglig men som visar sig kanske värre än maffian själv.

Alla tre filmer är bra och välgjorda, Francis Ford Coppola har regisserat alla tre filmerna. Vito Corleone spelas av Marlon Brando, Michael av Al Pacino och Vinnie av Andy Garcia. Kay spelas av Diane Keaton och det finns säkerligen fler kända skådespelare. Jag är ingen fan av Al Pacino men jag tycker att han gör bra ifrån sig i dessa filmer och tycker man om film är dem helt klart värda att se.

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Margaretha
  Mar 29, 2012 @ 10:18:05

  Ja, visst är de bra de där filmerna. Det var evigheter sedan jag såg dem. Borde kanske hyra dem och se fram emot några mysiga timmar.
  Tack för tipset.

  Gilla

  Svara

 2. Annika
  Mar 29, 2012 @ 10:23:28

  Gudfadernfilmerna är klassiker som alla bör ha sett, och böckerna är ännu bättre 😉

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: