Bok: Tusen strålande solar

Tusen strålande solar är Khaled Hosseini andra roman om Afghanistan. Huvudpersonen denna gång är Mariam, en flicka född utanför äktenskapet och uppväxt tillsammans med sin mamma i en hydda utanför Herat. När hennes mamma dör bli hon bortgift med en trettio år äldre man. Han hunsar henne, slår henne och behandlar henne allmänt illa. Inte blir det bättre av att Mariam får missfall efter missfall. Samtidigt invaderar Sovjet Afghanistan och kriget bryter ut. När Sovjet väl lämnar landet tror alla att det ska bli fred men så blir det inte. Istället bryter inbördeskriget ut och ännu fler människor dör. Vi får då stifta bekantaskap med Laila som bor grannar med Mariam och hennes man. Laila är förälskad i Tariq men Tariq flyr landet med sina föräldrar. Lailas föräldrar vägrar dock lämna landet och följden blir att dem dör av en bomb. Kvar är Laila alldeles själv. Mariams och hennes man tar hand om flickan och det bestäms att Laila ska gifta sig med Mariams man. Här börjar ännu fler otrevligheter för Mariam men efter en tid blir de båda de bästa vänner.

Kriget rasar fortfarande och de försöker alla överleva på bästa sätt. Laila föder en dotter och några år senare en son. Livet är hårt och de båda kvinnorna funderar på att lämna sin man men lyckas inte. Talibanerna bestämmer nu i landet och kvinnor har absolut ingenting att säga till om. En dag dyker dock Tariq upp, Laila blir otroligt glad eftersom hon har blivit ilurad att han var död. De båda träffas och pratar på dagarna till hennes mans förtret. Misshandeln blir grövre och Mariam sätter en gång för alla stop för det. Dagen därpå flyr Laila med Tariq och sina två barn till Pakistan. Mariam inväntar istället sitt öde och hängs några dagar senare.

Boken slutar med att Laila och Tariq tar sig tillbaka till Kabul med barnen och hjälper till att bygga upp staden och landet. Det är en sorglig och hjärtskärande berättelse som ändå har sina ljusglimtar. Jag uppskattde den bok mer än Flyga drake.

Så här skriver Adlibris om boken:
Efter nästan två år på topplistorna och med sju miljoner exemplar av Flyga drake sålda över hela världen, återkommer nu Khaled Hosseini med Tusen strålande solar – en gripande berättelse om en oförsonlig tid, en osannolik vänskap och en kärlek större än livet självt.

Ödet, krig och förlust för Mariam och Laila samman, två generationers kvinnor med olika syn på kärlek och familj. Bortgifta med samma man. Och medan de uthärdar det ständigt upptrappade våldet omkring dem, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de allt närmare varandra. De blir som systrar, som mamma och dotter för varandra, och deras starka vänskap kommer till sist att förändra inte bara deras liv, utan även den kommande generationens liv.

Hosseini har samma driv i berättelsen som i Flyga drake, och Tusen strålande solar är en skildring av trettio år av Afghanistans historia och samtidigt en berättelse om familj, vänskap och kärlekens förlösande kraft.

Med nästan plågsam spänning visar Hosseini hur en kvinnas kärlek till sin familj kan driva henne till heroiska självuppoffringar, och att det i slutändan är kärlek, eller kanske till och med minnet av kärlek, som är nyckeln till människans överlevnad. (Källa: Adlibris)

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Margaretha
  Mar 08, 2012 @ 19:49:10

  Fantastisk bra och sorglig bok.

  Gilla

  Svara

 2. Annika
  Mar 09, 2012 @ 05:28:52

  Eftersom jag inte gillade Flyga drake lär jag inte läsa den här boken, men kul att du gillade den

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: