DVD: Flyga drake

Flyga drake är en bok av Khaled Hosseini, boken har även filmatiserats. Jag läste boken förra året och kom över DVDn billigt på loppis i lördags. Berättelsen handlar om Amir, en ung pojke som bor i Afghanistan med sin pappa. Hans bästa vän är Hassan, pappans betjänts son. Att Amir och Hassan är vänner är kontroversiellt för många då Hassan är hazar. Dessutom är Amir avundsjuk på Hassan då hans pappa tycker minst lika mycket om Hassan. Efter årets stora dragflygartävling springer Hassan iväg för att fånga draken till Amir men blir misshandlad och våldtagen av några äldre pojkar. Amir bevittnar det hela men försöker inte hjälpa Hassan, detta är början till slutet för de två vännerna. Amir gör sedan allt för att Hassan och hans pappa ska flytta. En dag besannas hans önskan. Strax därefter invaderar Sovjet landet och Amir flyr till USA med sin pappa.

Vi får nu följa Amir i USA, hur han träffar sin fru Soraya och hur hans får går bort efter en tids sjukdom. En dag får Amir ett telefonsamtal från sin fars gamla vän. Vännen ber honom komma till Pakistan vilket han gör. Väl på plats får han veta att Hassan är hans halvbror och att Hassan och hans fru har blivit dödade av talibanerna. Vännen ber Amir att bege sig till Afghanistan för att ta med sig Hassans son, Amirs brorson. Efter mycket om och men åker Amir. Han kommer till ett land i kris och får se saker han inte ens kunde drömma om. Men han lyckas hitta pojken och tar tillbaka honom till USA.

Filmen är välgjord men flera av de hemskaste delarna i boken är inte med i filmen, det medför att filmen saknar lite av det djup som boken har.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: