Bio: Järnladyn

Järnladyn är filmen om Margaret Thatcher (spelad av Meryl Streep) Jag vill börja med att säga att jag var imponerad av Meryl Streep i rollen som Margaret Thatcher. Normalt gillar inte jag Meryl Streep som skådespelerska men hon var bra i denna roll. Jag ville se filmen och hade hört en del kritil riktad mot den, framförallt att filmen fokuserade på fel saker. Kritiken är befogad även om jag tycker att det finns en poäng med den vinkling som filmen har valt. Filmen handlar om Margaret Thatcher idag, en gammal dam som försöker ta farväl av sina döde make, Denis. Vi får följa med tillbaka i tiden i Margarets minne och samtidigt uppleva medgång och motgång, glädje och sorg. Margaret blir inspirerad av sin far att göra skillnad, att göra något med och av sitt liv. Hon börjar på Oxford och engagerad sig i det konservativa partiet. Hon träffar sin man, får barn, blir invald i Parlamentet. Efter ett antal år som parlamentsledamot vill hon skaka om i partiet och väljer att göra det genom att kandidera  för partiledar postitionen. Med lite hjälp vinner hon och sedan sitter hon som Premiärminister i nästan 12 år. Här slutar återblickarna i filmen.

Filmen känns lite som en dokumentär samtidigt som den handlar mycket om hur Margaret uppfattar världen idag och hur hon ser tillbaka på ditt liv. Hon pratar ständigt med sin bortgångne man som för henne är närvarande. Samtidigt som Margaret tar tag i att rensa ut sin makes tillhörigheter tar hon också farväl av honom. Det är gripande att se hur stark deras kärlek var och hur viktig Denis var för Margaret. Samtidigt var inte allt en dans på rosor, vi får se hur hennes dotter Carol känner sig undanskuffad. Hur kriget mot Falklandöarna håller på att bli en flopp och hur männen inom poltiken ständigt ifrågasätter och skrattar åt henne.

Det är på många sätt en stark filmen även om den bitvis visar en förvirrad gammal dam som knappt vet vad hon heter. För mig var det intressant att få lite mer insiktig i en av västvärldens mäktigaste kvinnors liv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: