DVD: Downton Abbey – säsong 1 + 2

Nu i dagarna när jag varit hemma sjuk har jag tittat på säsong två av Downton Abbey. Säsong ett visades på SVT under våren eller sommaren förra året och var en helt suverän engelsk miniserie. Både första och andra säsongen består av åtta avsnitt. Det har även gjorts en julspecial som tar vid efter säsong två och den har jag sett nu ikväll. Säsong tre är under produktion.

Downton Abbey handlar om familjen Crawley som bor på Downton Abbey i England. Historien börjar samtidigt som Titanic sjunker och släktens arvinge antas död då han inte hittas bland de överlevande. Släktens överhuvud Earl of Grantham vet inte vad han ska ta sig till, hur ska hans äldsta dotter Mary kunna ärva honom när det finns en avlägsen kusin, Matthew. Lord Granthams mamma, Dowager Countess of Grantham börjar intrigerar och slutar aldrig. Hon är en traditonell äldre dam som vill ha saker som de alltid varit. Ingen vill se Matthew ärva varken titel, pengar eller Downton. Enda utvägen är att se till att Mary gifter sig med Matthew. Men varken Matthew eller Mary vill det.

Till saken hör att redan i början av historien gör Mary bort sig, hon hoppar i säng med en gäst. Det i sig var tillräckligt mycket skandal på den tiden, problemet här är att gästen är den turkiska ambassadörens son och han dör i Marys armar. Allt detta minimerar Marys chanser till ett bra giftemål. Det gör å andra sidan ingenting eftersom Matthew och Mary faller för varandra…men än är släkten inte säkrad.

Någon kommer emellan de tu och när kriget bryter ut (säsong två) blir ingenting sig likt. Downton förvandlas till ett konvalescenshem och alla får ta konsekvenserna. Mary hittar en annan man, en tidningsredaktör som hon ska gifta sig med och Matthew är kär i en borgerlig flicka. Men spanskasjukan sätter stop för det och Mary och Matthews känslor har egentligen aldrig svalnat. Hur ska det gå? Svaret får vi i julspecialen då Matthew inser att han inte kan leva utan Mary och Mary gör slag i saken och dumpar sin tidningsredaktör. En man som har skyddat både Mary och släktens goda rykte.

Parallellt med att vi får följa familjen Crawley får vi också följa tjänstefolket på Downton. Butlern Mr Carson, husfrun Mrs Huges, kammarjungrun Miss O’Brien, Thomas, Anna och självklart Mr Bates som jobbar åt Lord Granthamn. Thomas och Miss O’Brien avskyr alla andra och försöker hela tiden få förmåner, Mr Carson håller hårt på ordningen och avgudar Mary, han ser henne som sin dotter. Anna och Mr Bates blir kära men får inte vara tillsammans eftersom Mr Bates fortfarande är gift med en kvinna som sätter käppar i hjulet för allt. Det slutar med att Mr Bates blir oskyldigt anklagad för mordet på Mrs Bates. Downton Abbey är en helt suverän miniserie i engelsk stil som innehåller allt. Den är underhållande och välgjord och historien är intressant. Jag rekommenderar den varmt och ser fram emot säsong tre.

Annonser

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. JK
  Feb 10, 2012 @ 21:57:44

  Jag tycker det är den bästa serien sen En förlorad värld. Den har samma dragningskraft.

  Gilla

  Svara

  • Sofie
   Feb 11, 2012 @ 08:51:42

   Håller helt med, den är verkligen i klass med En förlorad värld så man kan inte annat än älska Downton Abbey.

   Gilla

   Svara

 2. Annika
  Feb 11, 2012 @ 07:50:56

  Man kan bara älska Downton Abbey.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: