Bok: Eugénie Grandet av Honoré de Balzac

För lite över ett år sen påbörjade jag ett projekt med att läsa klassisk litteratur, jag utgick från en lista från BBC över de 100 mest populära böckerna i England. Jag lånade en del böcker på biblioteket och köpte mycket böcker på loppisar. En av böckerna som inte var med på listan var Eugénie Grandet av Honoré de Balzac. Boken handlar om familjen Grandet som består av fader Grandet som är vinodlare/handlare, hans fru och hans dotter Eugénie. Fader Grandet är en snåll tyrann som håller sin familj i ett järngrepp, frun och dottern lämnar sällan hemmet och man kan tro att familjen är fattig. Men så är det inte, Fader Grandet är en av de rikaste om inte den rikaste i byn. Eugénie gör allt fadern önskar och det finns två familjer i byn som uppvaktar familjen med förhoppningen att kunna gifta in sig i familjen.

En dag kommer fader Grandets brorson Charles på besök, hans far är bankrutt och har precis begått självmord. Eugénie och Charles finner varandra men Charles måste resa till Indien för att komma undan faderns dåliga rykte. Dessutom vill inte fader Grandet att dem ska gifta sig. Innan Charles åker lovar de varandra trohet. Eugénie håller detta livet ut men Charles blir en hård man av allt resande. Han vinner makt och pengar men inte alls i samma utsträckning som Eugénie. Då Charles sju år senare återvänder till Frankrike ska han gifta sig med en rik arvtagerska för att få en titel och tillgång till hover. Dock har han blivit en snicken och elak typ, Eugénie å andra sidan är vänare än någonsin och dessutom mycket rik.

Charles gifter sig med sin arvtagerska och det får Eugénie att gifta sig med den ena sonen till de två familjer som uppvaktat henne under lång tid. Dock delar hon aldrig hans säng och får inga barn, dessutom dör hennes man inom kort. Det spelar ingen roll för Eugénie som lever lika sparsamt och strängt som sin far, i alla fall nästan. Hon har ett gott hjärta och skänker mycket till välgörenhet. Dock läker aldrig Eugénies hjärta och hon verkar ständigt olyckligt, livet är hårt mot henne trots all rikedom.

Det är en intressant roman om än ganska långdragen. I början var jag skeptisk men bestämde mig för att läsa klart den och det är jag glad för.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: