Bio: Niceville

Niceville är också baserad på boken med samma namn av Kathryn Stockett. Berättelsen utspelar sig i Jackson, Mississippi i mitten på 60-talet. Den handlar om en vit socitetskvinna, Sketeer som bestämmer sig för att skriva en bok om hur det är att vara hembiträde och svart i en vit familj i amerikanska södern under en tid då svarta inte hade några rättigheter.

Filmen är otroligt välgjord och bra. Den visar kvinnlig vänskap men även kvinnlig styrka, avundsjuka och kanske till och med hat. Vi får träffa en hög med vita societetskvinnor som inte gör annat än domderar sina hembiträden och gör sig attraktiva för sina män. Dem har ständigt fullt upp men egentligen är det deras hembiträden som gör allt, inklusive att uppfostra och ta hand om deras barn. Samtidigt har dessa hembiträden inga rättigheter och undermålig lön. Det är ett USA under förändring och när Sketeer kommer hem från sina universitetsstudier tycker hon att det är mycket som är fel. Hon drömmer om att bli författare och får idén att skriva ner dessa hembiträdens berättelse,. Hon vill visa en annan sida av livet i Jackson. Men då det är farligt och emot lagen byter hon namn på allt och alla. Staden får heta Niceville.

Även denna film rekommendera jag varmt och även här gäller det att ha en näsduk tillhands om man har lätt för att gråta när man ser på film. Efter att ha sett filmen är jag till och med sugen på att läsa boken.

Så här står det om boken på Adlibris:

Oförglömlig roman om tre starka kvinnor i sextiotalets Södern.

När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men något hos henne har förändrats; hon vill mer och ser nu annorlunda på tillvaron. Hon drömmer om att bli författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen.

Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son men uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Deras möte blir början på en udda och också farlig vänskap.

Tillsammans med en annan svart hemhjälp – den egensinniga och smarta Minny – bestämmer sig Skeeter och Aibileen för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid. (läs mer)

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Annika
  Okt 17, 2011 @ 08:00:06

  Boken är ju väldigt inne just nu

  Gilla

  Svara

 2. Sofie
  Okt 17, 2011 @ 10:39:09

  Aha, det hade jag ingen aning om. Hittade den dock som pocket på Adlibris.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: